joi, 5 februarie 2015

Schimbari la identificarea firmelor


 Persoanele juridice, dar si cele fizice ar putea fi identificate in Registrul Comertului printr-un nou cod. Mai exact, acestea ar putea avea in plus, pe langa numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala, si un identificator unic la nivel european (EUID). Pe baza noului cod, contribuabilii vor fi identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmeaza sa faca parte si Registrul Comertului din Romania. Dispozitiile sunt cuprinse intr-un proiect de lege inregistrat recent la Senat.
 Documentul stabileste ca registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului. Pentru ca persoanele fizice si juridice inregistrate in registrele comertului din Romania sa poate fi identificate in sistemul european, ele ar putea primi un nou cod de identificare, mai exact, identificatorul unic la nivel european (EUID). 
 Proiectul de lege aflat pe masa senatorilor prevede ca prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, ONRC urmeaza sa puna la dispozitia publicului documentele si informatiile referitoare la profesionistii inregistrati in registrul comertului.
 De asemenea, urmatoarele informatii inregistrate in registrul comertului ar putea fi disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, pe pagina de internet a ONRC si pe portalul de servicii online al acestuia:
-       denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
-       numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate,identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;
-       starea firmei.
  Oficiul registrului comertului ar putea primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, informatiile si documentele privind deschiderea si incetarea oricarei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolventa a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum si privind radierea acesteia din registru, pentru inregistrarea din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, in registrul comertului, in care sunt inregistrate la sucursalele deschise de aceasta, se mentioneaza in dispozitiile aflate la Senat.
 De asemenea, la randul sau oficiul registrului comertului urmeaza sa transmita, prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comertului, cu titlu gratuit, informatiile si documentele mentionate anterior referitoare la persoanele juridice inregistrate in Romania si care au infiintate sucursale in alte state membre ale Uniunii Europene, in vederea inregistrarii acestor date in registrul comertului. (avocatnet.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu