sâmbătă, 7 februarie 2015

Rusia - preturi maximale la alimente


Rusia ia în calcul posibilitatea introducerii unor preţuri maximale la alimentele de bază, a declarat, marţi, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich.
 Anul trecut, moneda rusească a pierdut 41% din valoare în raport cu dolarul american şi 34% faţă de moneda euro, din cauza sancţiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, dar şi pe fondul scăderii preţului la petrol, principala sursă de venituri pentru statul rus. Acestea, la care se adaugă embargoul introdus de Rusia la produsele alimentare occidentale, au condus la o creştere a preţurilor cu 11,4% în 2014.
 În acest context, prognozele Ministerului rus al Economiei arată că inflaţia nu va încetini nici în 2015, urmând să ajungă la 12% la finele anului.
  Întrucât Rusia nu a reuşit să găsească înlocuitori la majoritatea produselor importate din Europa, preţurile la alimente au crescut cu peste 10%, în urma impunerii embargoului.
 Majoritatea statelor europene consideră insuficiente fondurile alocate de Comisia Europeană pentru ajutorarea agricultorilor afectaţi de embargoul rus. 21 de miniştri au semnat anul trecut o declaraţie comună prin care solicită acordarea sprijinului din alte surse.
 UE anunţa în toamna anului trecut că mai are la dispoziţie pentru anul viitor doar 88 de milioane de euro pentru sprijinirea agricultorilor comunitari afectaţi de embargoul instituit de Rusia. sursa: agroinfo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu