luni, 9 februarie 2015

Lucrari de sezon in livada


Tratamentele executate in intervalul toamna - iarna - primavara combat speciile de ciuperci si bacteriile aflate in stadiul de latenta pe scoarta, ramuri, muguri, dar si pentru a elimina ouale si larvele unor insecte si acarienii
 Primele tratamente, cele de toamna - iarna, din prima parte a repausului vegetativ, s-au facut deja, prima stropire albastra si tratamentul cu insecticide sub forma de uleiuri. De acum se trece la tratamentele specifice pentru sfarsitul repausului vegetativ - inceputul primaverii.
 Lucrarile de taiere din aceasta perioada au rol in deschiderea coroanei pentru a permite aerului si soarelui sa patrunda si sa reduca perioada de umectare a frunzelor la pomii aflati in plina productie.
 De asemenea, se fac taieri pentru normarea incarcaturii de rod, in functie de specie, de varsta pomului, de vigoare, de posibilitatile de fertilizare, de potentialul sortimentului de soiuri si pentru asigurarea unui echilibru intre partea vegetativa si cea subterana a pomilor.
 La pomii tineri, de 1-2 ani, taierile vizeaza formarea scheletului (coroanei). Pomii mai batrani, cei aflaţi in declin, au nevoie de taieri mai severe, de regenerare, corelate apoi cu o fertilizare adecvata si cu irigare, daca va fi nevoie.
 In functie de inaltimea dorita a pomilor, de forma si destinatia plantatiei, puietii plantati in toamna se scurteaza la 50-70 cm. La pomii firavi inca nu se renunta la tutore
 Ramurile uscate, rupte, cele afectate de inghet sau rezultate din taieri, cele debile sau slab dezvoltate, ramurile cu ulceratii cauzate de paduchele lanos sau de patogenii de scoarta, dar si lastarii afectati de fainare, de monilinia, de puricele melifer al marului sau al parului, de focul bacterian, de arsura comuna a marului şi a parului, toate se strang şi se ard.
 Prezenta acestor patogeni bacterieni in livada impune şi dezinfectia uneltelor folosite la taieri, precum foarfeci, fierastraie,  cu solutii de hipoclorit de sodiu in concentratie de 10%.
 Ranile mari rezultate in urma interventiilor in lemnul multianual se badijoneaza folosind un amestec sub forma de pasta care sa contina fungicide pe baza de substanţe active, precum tiofanat metil, cupru sau mancozeb.
 Se poate recurge si la masticuri speciale cicatrizante cum este Arbokol. Materialele folosite la protejarea puietilor peste iarna vor fi si ele indepartate si arse. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu