vineri, 6 februarie 2015

Demersuri pentru noul PNDR


 Federaţia Micilor Fermieri Crescători de animale, Deţinători şi Utilizatori de Pajişti - FMFCADUP – din România face primele demersuri pentru susţinerea sectorului în următorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
 În acest sens, pe 05 februarie 2015, la sediul Federației a avut loc o întâlnire informală între proaspăt numitul secretar de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Ioan Uțiu şi reprezentanţii FMFCADUP.
 Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei, chiar dacă nu a fost instalat oficial, Ioan Uțiu a dorit să cunoască nemijlocit, de la conducerea FMFCADUP, situația agriculturii din zona montană și problematicile lor în ceea ce privește reglementările profesionale și mai ales perspectivele de ajutoare și subvenții creionate de către noua Politică Agricolă.
 FMFCADUP a expus acestuia principalele probleme ale momentului pentru micii fermieri, crescători de animale.
 „Astfel s-a reliefat situația creată prin anularea subvențiilor pentru vaca de lapte și carne din zona montană defavorizată, prin lărgirea ariei de aplicabilitate la scara întregii țări și introducerea totodată a unor criterii de eligibilitate cum ar fi o producție de 4 000 litri de lapte/ lactație / vacă, care nu poate fi îndeplinită de nici o vacă din nici o zonă montană din Europa din cauza diferențelor evidente de productivitate a terenului din zona montană față de câmpie. Astfel se ia din alocările anterioare destinate micilor fermieri și se fac cadou marilor crescători de vaci de lapte fără a se propune o altă măsură de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană”, atrage atenţia Federaţia Micilor Fermieri.
 În acest sens, FMFCADUP propune introducerea în PNDR-ul 2014-2020 a unei măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană prin acoperirea handicapului natural de productivitate al zonei montane și care să se acorde micilor fermieri cu până la 10 capete de bovine sau echivalentul în alte animale.„Propunerea noastră este de introducere în PNDR între măsurile de mediu a unei măsuri de sprijin a micilor crescători de bovine, între 2 și 10 capete, anume o măsură similară cu M211 din FNDER-ul francez, “Sprijin pentru acoperirea handicapului natural agricol al zonei montane”. Considerăm că efortul introducerii unei asemenea măsuri, precum și cuantumul este mic în raport cu efectele sociale și asupra ecosistemului montan”, se arată în documentul citat.
 FMFCADUP a transmis şi ministrului agriculturii Daniel Constantin un memoriu în care explică problematicile micilor fermieri crescători de animale şi prezintă soluţiile propuse.
 Federația Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști - FMFCADUP – este o federație a asociațiilor profesionale și patronale ale crescătorilor de bovine, a micilor fermieri, în principal din zona de munte și colinară a României, ale căror interese nu sunt întrutotul reprezentate de federațiile mari în care se regăsesc mari crescători de bovine din zona de șes și cu care uneori nu au aceleași interese convergente sau chiar problemele micilor fermieri sunt complet diferite de cele ale marilor ferme. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu