miercuri, 4 februarie 2015

Critici la Legea pajistilor


 ”Toți  fermierii care sunt înregistrați la APIA ca având pajiști pentru care primesc fonduri europene, trebuie să aibă şi animale. Dacă nu, nu ar trebui să beneficieze de subvenţii. Asta ar trebuie să fie principiul de finanțări pe această direcție, a declarat domnul Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
 „Legea pajiştilor spune că pajiştile se exploatează cel puţin o dată pe an, prin cosire sau păşunare. Toată lumea care are la APIA categorii de pajişti trebuie să aibă şi animale, dacă nu, nu poate beneficia de subvenţii. Asta trebuie să fie filosofia. Vom încerca să modificăm acest aspect prin normele de aplicare a legii pajiştilor, care sunt elaborate acum şi urmează să fie aprobate”, a completat Claudiu Frânc. Potrivit acestuia, Normele de aplicare ar trebui finalizate şi aprobate de urgenţă, deoarece trebuie notificate la Comisia Europeană.
 Un alt aspect dificil de implementat din Legea pajiştilor (Legea 86/2014 pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente) este legat de amenajamentele pastorale, președintele FCBR opinând:
 „Să vedem cine o să facă amenajamentele zoo-pastorale obligatorii, care trebuie făcute de primării, care nu au oameni angajaţi. În plus, amenajamentele pastorale trebuie făcute în perioada de vegetaţie a păşunii, care acum este sub zăpadă. Când o să le facă şi cum o să depună fermierii cereri? Plus că aceste amenajamnete trebuie avizate de Institutul de pajişti de la Braşov. Ce capacitate au ei să verifice şi avizeze toate amenajamentele pentru toate păşunile din România? (…) Ar fi o variantă să se accepte cererile, dar să nu se facă plăţile până nu se depun amenajamentele, şi atunci pînă în octombrie- noiembrie ar avea timp să le facă, dar şi aşa ar trebui prinse şi universităţile care au specializări pentru pajişti să intre în procesul de avizare”, a adăugat preşedintele FCBR.  (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu