miercuri, 14 ianuarie 2015

Organisme modificate genetic (OMG)


 Parlamentul European a aprobat, în 13 ianuarie 2015, o directivă care acordă ţărilor membre UE dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, o soluţie de compromis criticată atât de ecologişti, cât şi de producătorii de OMG.
 Potrivit agenţiilor de presă Reuters şi AFP, citate de Agerpres, eurodeputaţii au adoptat, cu 480 de voturi pentru şi 159 contra, compromisul convenit în decembrie 2014 cu guvernele Statelor Membre UE pentru a pune capăt acestei dezbateri, blocate de patru ani. Directiva va deveni lege abia după ce va fi aprobată şi de Statele Membre şi publicată în Jurnalul Oficial al UE, ceea ce ar urma să se întâmple în săptămânile următoare.
 Atât ecologiştii, cât şi de producătorii de OMG au criticat rezultatul votului din Parlamentul European. Potrivit ecologiştilor, noua directivă nu este suficient de robustă, în timp ce reprezentanţii producătorilor de OMG s-au declarat nemulţumiţi că statele membre UE vor putea interzice culturile cu OMG din motive neştiinţifice.
 De asemenea, EuropaBio, care reprezintă producători de OMG precum Syngenta şi Monsanto, a apreciat că soluţia de compromis a trimis un semnal negativ pentru companiile interesate să investească în Europa. „Acesta este un semnal de oprire pentru inovaţia în Europa”, a declarat preşedintele EuropaBio, Jeff Rowe, citat de Agerpres.
 Statele europene au păreri împărţite faţă de OMG, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi în Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu