marți, 20 ianuarie 2015

Fonduri pentru paduri


Proprietarii de paduri vor primi plati de silvomediu, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, valoarea bugetului alocat acestui tip de sprijin fiind de peste 100 de milioane de euro.
 „Aceasta forma de subventie pe care   oferim proprietarilor de paduri care nu pot sa faca agricultura este pentru a conserva padurile. Pe langa aceasta forma de sprijin, avem si ajutorul pentru crearea perdelelor forestiere si impadurire a terenurilor care nu pot intra in circuitul agricol. Avem o suma de circa 115 milioane de euro pe care o vom pune la dispozitie”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
 Prin Masura 15 Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, proprietarii de paduri pot accesa fondurile europene nerambursabile.
 Masura 15 Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor are in vedere completarea masurilor de conservare a biodiversitatii pe terenuri forestiere aplicate prin sistemul actual de gestionare a padurilor, prin promovarea de angajamente voluntare care sa contribuie la reducerea numarului de interventii silvoculturale pe suprafetele angajate, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Documentul are caracter informativ, varianta finala a Ghidului solicitantului, in vederea accesarii fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura, urmand a fi publicata dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a PNDR 2014-2020.
 Prin sub-masura plati pentru angajamente de silvo-mediu se urmareste, in principal, reducerea numarului de interventii silvotehnice in padure si aplicarea de tehnologii de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului. Astfel, prin asigurarea unor zone de liniste si reducerea periodicitatii interventiilor silvotehnice in afara acestor zone, se urmareste in principal asigurarea conditiilor optime de cuibarit, adapost şi hranire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere.
 De asemenea, prin mentinerea lemnului mort in padure (arbori uscati, dar nedoborati) pentru a se descompune lent, se urmareste pastrarea unei mari varietati de insecte xilofage, care la randul lor vor contribui la mentinerea in padure a unei populatii stabile de pasari insectivore, ceea ce asigura un echilibru dinamic intre cele doua niveluri trofice. Totodata, prin mentinerea unei consistente crescute a arboretelor, capacitatea padurii de adaptare la efectele schimbarilor climatice si de retentie a scurgerilor de suprafata va fi imbunatatita.
 Suplimentar, pentru protejarea resurselor de sol, prin masura se vor promova tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje in lucrarile de rarituri, in detrimentul lucrarilor mecanizate, care in prezent sunt aplicate la scara larga.
 In cadrul Masurii 15 Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, se acorda sprijin pentru detinatorii de paduri din fondul forestier national (FFN) care incheie angajamente de silvo-mediu, care vor contribui la conservarea diversitatii biologice si protectia solului.
 Sprijinul acordat in baza Masurii 15 Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, poate, de asemenea, contribui la cresterea impactului de mediu al masurii de impaduriri si creare de suprafete impadurite, prin promovarea conservarii biodiversitatii pe suprafetele de padure nou create. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu