marți, 6 ianuarie 2015

Dispar cotele de lapte


 Sistemul cotelor de lapte al UE, introdus în 1984 pentru a rezolva problema supraproducției, este programat să fie eliminat în aprilie 2015. În cadrul sistemului, fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE dispunea de două cote – una pentru livrările către procesatori și cealaltă pentru vânzările directe la nivel de fermă. Statele membre care depășesc aceste cote erau amendate.
 Producția de lapte, și ca o consecință produsele procesate din lapte, în UE este de așteptat să crească în mod semnificativ în anii care vor urma după eliminarea cotelor. În acest context GDT se așteaptă ca interesul pentru platforma sa de licitație să crească în conformitate cu această evoluție.
 Într-o declarație care a însoțit raportul trimestrial pentru ultimele trei luni ale lui 2014, Paul Grave, director, GDT, a declarat că platforma are un rol critic de jucat în următorii ani.“Pe măsură ce producția de lapte continuă să crească în Europa, anul viitor, anticipăm că societățile de produse lactate vor vedea GDT ca pe un canal de vânzări online mai atractiv, care suplinește metodele lor de vânzare tradiționale existente și descoperă locurile disponibile dintr-o piață globală competitivă”, a spus Grave.
 GDT, înființată în anul 2008 de gigantul neo-zeelandez din domeniul produselor lactate Fonterra este o platformă de licitație de mărfuri pentru produsele lactate comercializate pe plan internațional, bunurile tranzacționate pe aceasta incluzând grăsimea din lapte anhidră, untul, brânza cheddar, laptele praf degresat (SMP), lactoza, praful de zer dulce și laptele praf integral ( WMP).
 Alături de Fonterra, Amul (India), Arla Foods (Danemarca), DairyAmerica (SUA), Euroserum (Franța), Land O`Lakes (SUA), Murray Goulburn (Australia), și Molkerei Ammerland (Germania) utilizează în prezent pe platforma GDT.
 În ultimul trimestru al anului 2014, prețurile produselor lactate tranzacționate pe platforma de licitație GDT au scăzut într-un ritm mai lent decât cel înregistrat în trimestrul anterior. În perioada octombrie-decembrie, indicele prețurilor pe platforma GDT, calculat ca o medie ponderată a modificărilor procentuale a prețurilor produselor lactate, a scăzut cu doar 1%, comparativ cu un declin de 22% între lunile iulie și septembrie. (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu