miercuri, 21 ianuarie 2015

Din februarie, plata pentru bovine


 Ministrul Daniel Constantin a anunțat noile subvenții la lapte și a promis fermierilor că plata subvențiilor la bovine va fi plătită începând din februarie, imediat ce Guvernul va aproba o hotărâre în acest sens.
 Constantin a precizat și care sunt sumele pe care le vor încasa crescătorii de vaci de lapte sau de carne: ”În luna februarie, plătim pentru fiecare animal din categoria vacă de carne 435 de lei pe cap. Pentru vacile de lapte, pe lângă cei 435 de lei se adugă 21 de euro pentru tona livrată și ajungem astfel la un sprijin între 700 și 1.300 de lei pe cap”.
 Anterior, el anunțase că, în total pentur sectorul zootehnic (deci cumulat cu subvenția pentru ovine și caprine), Guvernul își va da acordul pentru plăți totale în valoare de 60 de milioane de lei, iar conform datelor publicate de APIAîn  Ghidul solicitantulu, banii trebuie să ajungă la toți fermierii până pe 30 iunie 2015. Conform aceluiași document, de subvenția aferentă anului 2014 beneficiază doar fermierii care au depus cereri de plată anul trecut, respectând termenul-limită anunțat de APIA.
  Referitor la cererile de plată pentru a primi subvenția la bovine aferentă anului 2015, șeful de la MADR a precizat că nu vor fi modificări de condiții pentru a beneficia de acest sprijin financiar. ”Regulile nu se schimbă vizavi de numărul de animale. Așa cum a fost în 2014, să avem și în 2015. Introducem din 2015, pe lângă cererea clasică pe care o cunosc beneficiarii, introducem posibilitatea – și o să fie pe cererea de plată, de a solicita un ajutor cuplat pentru vacile de lapte și vacile de carne. Încă nu avem răspunsul Comisiei Europene. Eu sper să fie favorabil pentru că este un an delicat sub aspectul producției de lapte. Vrem să sprijinim foarte mult sectorul, în general sectorul zootehnic vrem să îl sprijinim pentru că începusem foarte bine: de 3 ani, efectivele de ovine au crescut foarte mult, iar efectivele de bovine nu au mai scăzut așa de mult ca în alți ani”, a mai spus ministrul agriculturii.
 Referitor la acest sprijin cuplat ce se acordă pentru 2015, valoarea propusă pentru plata lui este de:
-250 de euro/cap pentru vaca de lapte
-300/cap pentru vaca de carne
-190/cap pentru bivolițele de lapte
-7 euro pentru ovice și caprine de carne
 ”Pentru anul de cerere 2015, deci ceea ce vom plăti spre sfârșitul acestui an, începutul anului 2016, adăugăm, pe lângă aceste forme care vor rămâne, dar vor scădea pentru că avem acele ajutoare naționale tranzitorii care trebuie să scadă – dar nu semnificativ, introducem o plată mai mare astfel încât, cuplate, cele două forme de sprijinde la bugetul de stat și din fonduri europene să ajungem ca pentru anul 2015 la un sprijin pentru vaca de carne undeva la 1.600 de lei și pentru vaca de lapte, la peste 1.600 de lei. (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu