marți, 27 ianuarie 2015

Din 2020, plata pe exploatatie


 România trebuie să înceapă în acest an cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu.
 „Avem deja pe circuit un proiect de Hotărâre de Guvern al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pentru că ei se ocupă cu terenurile din extravilan. Sper să apară rapid acest act normativ, la care o să contribuim şi noi pentru îmbunătăţirea proiectului. Este extrem de necesar pentru că, începând cu anul 2020, plăţile în agricultura europeană se vor schimba. Va intra un nou sistem de plată şi nu vom mai putea plăti, dacă nu avem totul întabulat”, a spus Botănoiu, într-un interviu acordat Agerpres.
 Potrivit acestuia, cadastrarea ar trebui finalizată până cel târziu în 2018 pentru a putea plăti fermierii din 2020 când se va modifica sistemul la nivel european.„Sigur nu se va finaliza în 2015, cel târziu în 2018. Noi am inclus din 2018 în legislaţia noastră acest sistem cu privire la plăţile directe, ca să obişnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm până atunci. Dacă nu avem finalizată cadastrarea până în 2020, plăţile nu se mai fac pe unitatea de suprafaţă şi este logic pentru că, nefăcându-se pe unitatea de suprafaţă sau pe cap de animal, ci pe exploataţie, nu o să mai poţi să dovedeşti exploataţia ta”, a explicat secretarul de stat.
 În ceea ce priveşte fondurile necesare pentru cadastrarea celor 14 milioane de hectare, oficialul MADR a precizat că ele au fost estimate la 30 de euro pe hectar, iar cea mai mare parte din sumă va veni din fonduri europene.
 Începând cu 2015, toate schemele de sprijin financiar direct vor fi acordate doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia si care desfăşoară, în cadrul exploataţiei lor, o activitate agricolă.
 Potrivit MADR, activitate agricolă înseamnă cultivarea terenului şi creşterea animalelor, menţinerea suprafeţei agricole în condiţii adecvate pentru păşunat sau cultivare sau efectuearea de activităţi minime pe suprafeţele agricole menţinute într-o stare adecvată pentru păşunat sau cultivare.
 Potrivit unui proiect de ordin ce reglementează acordarea plăţilor directe în perioada 2015-2020, elaborat de MADR, fermierii care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe mai mici de 5.000 euro și care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă în cadrul exploatației, sunt consideraţi fermieri activi (conform art. 9.4. - Reg. 1307/2013) și pot beneficia de plăți directe.
 De asemenea, fermierii care în anul anterior de plată au beneficiat de plăți directe de peste 5.000 euro trebuie să fie înregistraţi la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau să dețină actul normativ de înființare, din care să reiasă activitatea agricolă. Pentru a beneficia de plăţi directe şi în perioada 2015-2020, aceştia trebuie să ateste cel puțin calitatea de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale conform OUG 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu