sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Chinezii nu vor lapte romanesc


 China nu vrea nici lapte, nici lactate din România, preferând să importe din Australia, acolo unde au găsit prețuri mai mici. În aceste condiții, mulți pocesatori și fermieri români, care au crezut în mascarada propagandistică regizată anul trecut de guvernul Ponta, au rămas cu mari cantități de brânzeturi și lapte praf nevândute, fiind nevoiți, acum, să le distrugă la Protan.
 Astfel, o minianchetă realizata de Pro TV a dezvaluit ca Acordul bilateral romano-chinez a cazut cand posibilii nostri parteneri au gasit preturi mai bune pentru branzeturi in Australia. Asa ca sute de tone de lapte praf si telemea, gata sa expire, zac in depozite. Ca sa nu piarda mai mult, fabricantii nu vor sa vanda ieftin pe piata interna si prefera sa dea totul la Protan.
 Chinezii au venit, au gustat si au incheiat cu producatorii romani ceea ce englezii numesc „a gentlemen’s agreement”, adica o intelegere de viitoare afaceri. China avea nevoie de zeci de mii de tone de lapte praf si cascaval pe luna, iar cateva fabrici din Romania s-au grabit sa promita ca le vor trimite TIR-uri intregi.
Intrebat de ce procesatorii nu incearca sa vanda produsele pe piata, pentru a mai recupera din paguba, presedintele APRIL, Dorin Cojocaru, a replicat: ”Piata nu poate sa absoarba atat. Ce faci, mananci numai branza!?”
Intre timp, fabricantii ramasi si fara bani si cu cascavalul nevandut, au anulat sau au redus drastic achizitiile de lapte. O situatie dificila, de exeplu, se petrece la ferma de vaci cu lapte din Moineasca, de langa Bucuresti, acolo unde sunt mulse 450 de vaci, iar productia zilnica depaseste 10 mii de litri.
 La Satu Mare, familiile cu 3-4 animale au inceput sa dea laptele la porci, in loc sa il duca la centrul de colectare.
 Ministerul Agriculturii nu a promis masuri pentru redresarea situatiei, asa cum a cerut patronatul laptelui. Singura solutie, incerta, e ca oamenii sa cumpere, in urmatoarele luni, numai lactate romanesti ca sa-i ajute pe micii producatori, informeaza Pro TV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu