sâmbătă, 6 decembrie 2014

Vremea in aceasta iarna


Potrivit prognozei publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitații în majoritatea zonelor.
 În luna decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată țara, iar local în sud-estul și sudul țării vor fi posibile valori termice mai ridicate decât cele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între - 5 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, și 3 grade Celsius, în Dobrogea. Valori pozitive medii se vor înregistra și în Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia și Crișana (un grad Celsius).
 În aceeaşi perioadă, cantitățile lunare de precipitații vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul țării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme. Cantitățile de precipitații vor oscila între 20 de litri/mp în Dobrogea, și 92 litri/mp în Maramureș.
 În ianuarie 2015, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice local în sudul, sud-estul și vestul țării, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Astfel, în timp ce în Transilvania și Moldova, mediile pornesc de la -7, -6 grade Celsius, în zona Olteniei și Munteniei vor ajunge la zero grade Celsius.
De asemenea, cantitățile lunare de precipitații vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și sud, iar în restul regiunilor acestea vor prezenta o tendință de excedent. În Maramureș sunt prognozate precipitații ce pot ajunge la 74 de litri/mp, în timp ce în Dobrogea, Moldova și Transilvania normele medii se vor încadra între 14 și 49 de litri/mp.
 Conform ANM, în cea de-a doua lună din 2015, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori sub mediile climatologice în zonele nordice și centrale. Local, în sud-estul țării, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor, normale. Temperaturile medii lunare pot coborâ până la -5 grade Celsius în Transilvania și Moldova, dar pot ajunge și la două grade Celsius, cu plus, în Banat, Oltenia și Dobrogea. Cantitățile lunare de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice, sud-estice și sudice, iar în restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendință spre excedent. Cele mai mari cantități de precipitații sunt preconizate în Maramureș (57 l/mp), iar cele mai reduse în Dobrogea (13 l/mp).
 ANM precizează că estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.   (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu