luni, 15 decembrie 2014

Se urmareste asocierea fermierilor


Fermierii care se asociaza si integreaza productia pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90 la suta din valoarea proiectului realizat prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
 „Au avut loc deja doua discutii la Bruxelles si foarte multe conferinte intre reprezentantii Ministerului Agriculturii si cei ai Comisiei Europene. Au fost anumite lucruri care trebuiau clarificate. O parte din lucrurile pe care noi le-am explicat mai bine au fost acceptate. Eu tin foarte mult la sectorul irigatiilor. Acolo a fost o observatie a Comisiei Europene pertinenta ca trebuie sa asiguram si partea de infrastructura principala. Sa prezentam sursele de finantare, sa demonstram ca infrastructura secundara este absolut prioritara si a mai fost folosita in ultimii ani pentru a fi finantata. E un lucru care s-a clarificat in aceasta perioada si vom merge in continuare cu acea suma de 370 de milioane de euro pentru finantarea infrastructurii secundare” a declarat ministrul Agriculturii
 „Un alt exemplu, care este inca in discutie, se refera la cei care vin pe partea de productie si pe procesare. Sa nu aiba doar 50% fonduri nerambursabile si 50% contributie proprie ci in plus inca 20% daca intra in asociatie sau cooperativa si inca 20% nerambursabil daca integreaza productia. Este un lucru pe care inca il discutam cu Comisia. Este o prioritate care tine de un specific al Romaniei pentru ca producem din ce in ce mai mult si exportam din ce in ce mai mult, dar din pacate materie prima si nu produse procesate. De asemenea, avem suprafete foarte mari pe care le lucram, dar ele sunt faramitate. Daca vom stimula zona de asociere sunt convins ca in perioada urmatoare comasarea terenurilor se poate realiza rapid”, a mai precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-un interviu acordat Agerpres.
 PNDR 2014-2020 incurajeaza asocierea si integrarea productiei, „crearea de lant scurt”, deoarece Romania, desi a devenit un jucator important pe piata agricola mondiala, continua sa exporte multa materie prima, fara valoare adaugata. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu