miercuri, 24 decembrie 2014

Reguli la etichetarea produselor


 Prevederile referitoare la informarea despre produsele alimentare preambalate sunt incluse in Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, care se aplica direct in toate statele membre ale Uniunii Europene.
 Dispozitiile actului vizeaza toti operatorii din sectorul alimentar, in toate etapele lantului alimentar, si toate produsele alimentare destinate consumatorilor, scopul principal fiind protectia acestora din urma.
"Furnizarea informatiilor referitoare la produsele alimentare urmareste asigurarea unui nivel ridicat de protectie a sanatatii si intereselor consumatorilor, oferind consumatorilor finali o baza pentru a face o alegere in cunostinta de cauza si pentru a utiliza in mod sigur produsele alimentare, tinand seama in special de consideratii de ordin sanitar, economic, ecologic, social si etic", prevede regulamentul.
 Concret, potrivit regulamentului european, pe etichetele produselor trebuie sa gasim:
-       denumirea produsului;
-       lista ingredientelor;
-       orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoaca alergii sau intoleranta, utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit, chiar si intr-o forma modificata;
-       cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
-       cantitatea neta de produs alimentar;
-       data durabilitatii minimale sau data-limita de consum;
-       conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
-       numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar responsabil de includerea informatiilor pe produs;
-       tara de origine sau locul de provenienta (daca este cazul);
-       instructiuni de utilizare (daca este cazul);
-       pentru bauturile care contin mai mult de 1,2% alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita;
-       o declaratie nutritionala. (Aceasta va fi obligatorie incepand din 13 decembrie 2016. Totusi, operatorii care vor sa o includa trebuie sa respecte prevederile regulamentului.)
 Informatiile trebuie sa figureze direct pe ambalaj sau pe eticheta prinsa de produs. De asemenea, este necesar sa fie amplasate intr-un loc evident, pentru a fi usor de observat si citit. "Acestea nu trebuie sa fie in niciun caz disimulate, ascunse, trunchiate sau separate prin orice alte reprezentari scrise sau imagini sau prin orice alt element intercalat", este subliniat in regulament.
 In cazul anumitor tipuri sau categorii de produse alimentare, Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune si includerea unor mentiuni suplimentare.
Astfel, lista acestora include:                                  
-       produsele alimentare ambalate in anumite gaze;
-       produsele alimentare care contin indulcitori;
-       produsele alimentare care contin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu;
-       bauturile cu continut ridicat de cafeina sau produsele alimentare cu adaos de cafeina;
-       produsele alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli sau esteri de fitostanol;
-       carnea congelata, preparatele din carne congelate si produsele pescaresti netransformate congelate.
 In situatia in care consumatorii descopera nereguli in etichetarea produseloralimentare preambalate sau practici comerciale incorecte, acestia pot face reclamatii la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). (Sursa: avocatnet.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu