luni, 15 decembrie 2014

Pret minim pentru cartof


În judeţul Harghita, preţul cartofului a ajuns la valoarea minimă din ultimii 20 de ani. Producătorii se plâng că vând în pierdere şi spun că sunt foarte aproape de faliment. 
 Potrivit şefului Asociaţiei producătorilor de cartofi din Harghita, Keresztes Vencel, preţul unui kilogram de cartofi este cuprins, între 30 şi 40 bani, în condiţiile în care preţul de cost este de 50 de bani, ceea ce înseamnă că la fiecare kilogram vândut producătorii pierd cel puţin 10 bani. „Practic, noi plătim TVA din buzunarul nostru. Pentru că preţul cartofului nu se stabileşte precum cel al pantofului. Dacă am face aşa am pune un preţ de 70 de bani şi nimeni nu ar cumpăra. La noi piaţa liberă stabileşte preţul şi anul acesta a fost producţie mare, iar consumatorii sunt tot mai săraci”, a explicat Keresztes Vencel.
 Cu toate acestea, în pieţe sau la supermarketuri preţul unui kilogram de cartofi este şi de trei ori mai mare, iar consumatorii nu resimt această scădere. „Am solicitat să ne fie şters TVA, atât în Comisia de Dialog Social de la Prefectură, cât şi prin Federaţia Cultivatorilor de Cartofi din România, pentru că există riscul ca mulţi dintre producători să dea faliment”, a mai spus Keresztes Vilmos, sperând ca preţul să mai crească în primăvara anului următor.
 Anul acesta a fost unul deosebit pentru cultivatorii de cartofi. Ploile dese i-au ajutat pe aceştia să obţină recolte bogate, chiar dacă şi costurile cu protecţia culturii au fost mai mari.
 Potrivit lui Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), producătorii români au recoltat anul acesta peste 3,5 milioane de tone de cartofi. “Anul acesta a fost unul deosebit pentru cultura cartofului. Au fost ploi bine repartizate în timp. Problema a fost cu protecţia împotriva bolilor, în special mana. Cine a reuşit să combată eficient această boală a avut producţii deosebite. Peste 3,5 milioane de tone produce România în 2014 pe o suprafaţă de peste 200.000 de hectare”, a spus Gheorghe Boţoman, în cadrul unei conferinţe de lansare a iniţiativei 'Luna Cartofului Românesc', de la sfârşitul lunii octombrie. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu