joi, 4 decembrie 2014

Oi refuzate la export


 Peste un milion de ovine au fost refuzate la export in ultimele doua luni din cauza bolii limbii albastre si sunt blocate in ferme din intreaga tara, oierii pierzand astfel mai mult de 80 de milioane de euro, potrivit Federatiei Crescatorilor de Ovine Romovis.
 Informatia vine de la Nicolae Cioran, presedintele Romvis, care a precizat ca ca din cauza bolii limbii albastre, tarile arabe care cumparau ovine din Romania au interzis importurile. In aceste conditii, peste un milion de ovine au ramas nevandute in fermele romanesti.
 „Toata marfa este blocata de la inceputul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piata de desfacere. Iordania, Libia si Libanul au oprit importurile in ultimele luni”, a adaugat Cioran.
 Acesta a afirmat ca nici tarile unde exista probleme cu boala limbii albastre si care cumparau ovine din Romania, printre care Turcia, au sistat importurile.
 „Din pacate, in Romania nu pot fi folosite aceste animale, pentru ca nu se consuma asa de mult la noi. Trebuie sa cautam noi piete”, a continuat reprezentantul crescatorilor de ovine.
 Oficialul federatiei spune ca o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram in viu si cantareste 35-40 de kilograme, estimand astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.
 Efectivele de ovine din Romania sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depasesc 5 milioane de capete.
 Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie ca crescatorii de ovine, care exportau in tarile arabe in aceasta perioada, au probleme din cauza bolii limbii albastre si trebuie sa caute noi piete externe. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu