sâmbătă, 6 decembrie 2014

Jununcile de rasa la mare cautare in Harghita


 Harghita este județul care se plasează pe primul loc la cumpărarea de juninci de rasă. Astfel, potrivit ultimelor date, fermierii harghiteni conduc Top-ul național al achiziției de animale de reproducţie de rasă, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, creşterea animalelor fiind o îndeletnicire tradiţională în judeţ.
  Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat ieri că 66 de fermieri au beneficiat de sprijin financiar pentru achiziţionarea de berbeci de reproducţie şi juninci de rasă gestante. Astfel, în judeţ au fost cumpăraţi 186 de berbeci de reproducţie, în valoare de 447.012 lei şi 308 juninci gestante, în valoare de 1.540.000 lei. Pentru cumpărarea unui berbec Ministerul Agriculturii a acordat maximum 2.500 de lei, iar pentru achiziţionarea unei juninci gestante ajutorul financiar a fost de cel mult 5.000 lei, dar în ambele cazuri valoarea sprijinului nu trebuia să fie mai mare decât cea a facturii.
  Potrivit oficialului MADR, motivul pentru care interesul pentru cumpărarea de animale de reproducţie, în special de juninci de rasă, a fost atât de mare este legat, pe de o parte, de instruirile care au fost făcute din timp, împreună cu asociaţiile profesionale ale crescătorilor de animale, iar pe de altă parte de faptul că mulţi fermieri din judeţ aveau deja de vânzare animale cu origine controlată sau există comercianţi cu relaţii bune în Austria, Elveţia sau Ungaria, de unde au cumpărat astfel de animale.  Mai mult decât atât, creşterea animalelor este o îndeletnicire tradiţională în Harghita, iar fermierii se străduiesc permanent să achiziţioneze animale valoroase. (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu