joi, 18 decembrie 2014

Fermierii cu datorii pot primi subventia pe suprafata


 Ministerul Afacerilor Externe a anunţat ca, in urma unei decizii emise de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, APIA Timis va trebui sa acorde schema de sprijin pentru agricultori si celor care, la data inaintarii cererii pentru prima, aveau datorii la stat.
 „In data de 4 decembrie 2014, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in cauza C-304/13, APIA Timis, avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul art. 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene de Curtea de Apel Timisoara, privind interpretarea unor prevederi din Regulamentul nr. 1782/2003 al Consiliului de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune şi de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori”, a informat MAE.
In esenta, Curtea de Apel Timisoara a solicitat CJUE sa se pronunte cu privire la compatibilitatea cu dreptul UE a unei prevederi nationale cu caracter normativ prin care se instituie o conditie suplimentara pentru acordarea primelor catre agricultor, ca acesta sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat  si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei, neincluse in Regulament.
 Guvernul Romaniei a transmis, alaturi de Grecia si de Comisia Europeana, observatii scrise in aceasta cauza. In respectivele observatii, a argumentat, in principal, in sensul incompatibilitatii instituirii unilaterale de catre un stat membru, fara autorizarea Comisiei, a unei conditii precum cea din litigiul principal, si anume de a nu avea obligatii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primei.
 „Instanta UE a considerat ca raspunsul la intrebarea adresata poate fi in mod clar dedus din jurisprudenta sau nu lasa loc niciunei indoieli rezonabile. Aceasta a stabilit ca articolul 143c din Regulamentul nr. 1782/2003 si articolul 132 din Regulamentul nr. 73/2009[2] trebuie interpretate in sensul ca se opun unei reglementari nationale care exclude de la be­neficiul ajutorului national complementar producatorii care, la data depunerii cererii lor de ajutor, au datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, in masura in care nicio conditie privind inexistenta unor astfel de datorii nu a facut obiectul unei autorizari prealabile a Comisiei Europene”, a informat MAE, precizand ca solutia pronuntata de CJUE este in linia sustinerilor Guvernului Romaniei din observatiile scrise.  (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu