joi, 4 decembrie 2014

Creste productia de lapte


 Producția mondială de lapte este în creștere. Aproximativ 150 de milioane de gospodării din întreaga lume sunt implicate în producția de lapte. În multe țări dezvoltate, laptele este produs de micii fermieri, iar producția de lapte contribuie la asigurarea necesarului alimentar și nutrițional al respectivelor gospodării.  
 Laptele furnizează venituri relativ rapid pentru micii producători și reprezintă o importantă sursă de lichidități pentru aceștia.
 În ultimele decenii, țările în curs de dezvoltare și-au mărit ponderea în totalul producției de lapte a lumii. Această creștere este rezultatul mai degrabă al măririi efectivelor de animale, decât al creșterii productivității pe cap de animal.  În multe țări în curs de dezvoltare, productivitatea este limitată de calitatea redusă a surselor de hrană, de boli, de accesul limitat la piețe și servicii (de exemplu, credite, servicii sanitar-veterinare, educație în domeniu) precum și de potențialul genetic săzut al animalelor producătoare dde lapte. De asemenea, spre deosebire de țările dezvoltate, țările în curs de dezvoltare au un climat prea cald sau prea umed pentru a fi propice creșterii producției de lapte.
 Producția de lactate în cifre, pe specii de animale
 Bovinele produc 83% din producția mondială de lapte, urmate de bivoli, cu 13%, capre cu 2%, oi cu 1% și cămile cu 0,3%. Restul este produs de alte specii de lapte, cum ar fi cabalinele și iacii. Aproximativ o treime din producția de lapte în țările în curs de dezvoltare provine de la bivoli, capre, cămile și oi. În țările dezvoltate, aproape tot laptele este produs de bovine.
Bovinele produc aproximativ trei sferturi din producția de lapte în Africa sub-sahariană, aproximativ jumătate din producția de lapte din Asia și aproape tot laptele produs în America Latină.
Laptele produs de alte specii, altele decât bovinele reprezintă 39% din producția de lapte în Asia, 24% în Africa, 3% în Europa și 0,4% în cele două Americi; este aproape inexistentă în Oceania.
 Producția de lapte în cifre, pe zone geografice
 În ultimele trei decenii, producția mondială de lapte a crescut cu mai mult de 50%, de la 482 milioane de tone în 1982, la 754 milioane de tone în 2012.
India este cel mai mare producător de lapte din lume, cu 16% din producția mondială, urmată de Statele Unite ale Americii, China, Pakistan și Brazilia.
Începând cu anii `70, cea mai mare extindere a producției de lapte a avut loc în Asia de Sud, care este principalul motor al creșterii producției de lapte în curs de dezvoltare.
Producția de lapte în Africa a crescut mai lent decât în alte regiuni în curs de dezvoltare, din cauza sărăciei și – în unele țări – a condițiilor climatice nefavorabile.
Țările cu cele mai mari surplusuri de lapte sunt Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Australia și Irlanda. Țările cu cele mai mari deficite de lapte sunt China, Italia, Federația Rusă, Mexic, Algeria și Indonezia.

Sistemele de producție în cifre
  Se estimează că peste 90% dintre fermele de lapte existente în lume produc lapte în sisteme agricole mixte. Sistemele agricole mixte sunt cele în care fie mai mult de 10% din hrana uscată a animalelor provine din subprodusele unor culturi realizate în sistem propriu sau de pe fânețele proprii, sau mai mult de 10% din valoarea totală a producției provine din activități agricole non-animale din ferma proprie.
În Africa și Asia, laptele este, în general, produs în sistemele agricole mixte cu mai puțin de cinci vaci. În America de Sud, producătorii de lapte cresc, în general, cel puțin zece bovine cu un dublu scop (carne și lapte).
În țările în curs de dezvoltare, până la o treime din lapte este produs în zonele urbane și periurbane. În medie, gospodăriile implicate în producția de lapte cresc două vaci de muls (sau bivolițe) cu un randament zilnic de 11 litri de lapte, informează Dairy Industries.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu