luni, 22 decembrie 2014

Cotatii la grau


Cotaţia grâului a atins joi, 18 decembrie, cea mai ridicată valoare din ultimele şapte luni. Majorarea preţului vine pe fondul îngrijorărilor că livrările din Rusia vor fi restricţionate, transmite Bloomberg.
 La bursa de la Chicago, cotaţia la grâul cu livrare în luna martie a crescut cu 2,5% până la 6,65 dolari per bushel în jurul orei 5.45 a.m., după ce anterior a urcat până la 6,77 dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată din 20 mai. De asemenea, la bursa de la Paris, cotaţia grâului de panificaţie cu livrare în luna martie a crescut cu aproape cinci procente până la 209,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie.
 Potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Rusia a început să restricţioneze exporturile de cereale în încercarea de a ţine sub control preţurile pe piaţa domestică. Astfel, autoritatea sanitar veterinară din Rusia a început să refuze eliberarrea certificatelor de inspecţie sanitară cerute de traderii de cereale şi de asemenea permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India şi Armenia.
 În acelaşi timp, cotaţia porumbului cu livrare în luna martie a crescut cu 1,3% până la 4,1375 dolari per bushel, iar cotaţia pentru soia boabe a crescut cu 0,7% până la 10,43 dolari per bushel.
Producţia de grâu a fost de 62,2 mil. tone
 Potrivit Ministerului rus al Agriculturii, în acest an producţia de grâu a fost de 62,2 mil. tone, cu 14% mai mult faţă de cea de anul trecut, şi cu 3,2 mil. tone mai mult faţă de previziunile curente ale USDA. Astfel, cultura de grâu a înregistrat un randament semnificativ mai mare în sezonul 2014/15, de 2,61 tone/ha, comparativ cu 2,29 tone/ha în 2013/14.
 Rusia a început sezonul 2014/15 cu un nivel ridicat al exportului de grâu (în lunile iulie și august). În ciuda acestei perspective promițătoare, comerţul extern cu grâu a pierdut din intensitate în lunile septembrie și octombrie, deoarece prețurile de export ale grâului din Rusia a trebuit să țină pasul cu scăderea prețului la alți furnizori. Astfel, grâul din UE a avut un avantaj competitiv. Ca urmare, grâul din statele UE (în special grâul furajer) a invadat piața. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu