sâmbătă, 6 decembrie 2014

Astazi este Sf Nicolae


Sfantul Nicolae

 Nascut in anul 270, a trait mai intai perioada de persecutii a Bisericii, in vremea imparatilor Diocletian (284-305) si Maximiliam (286-305).
 Sfantul Nicolae a ramas orfan de mic si a fost crescut si educat de un unchi al sau, care purta tot numele Nicolae si era episcop in cetatea Patara, din Asia Mica. Dobandind multa intelepciune si ravna pentru cele sfinte, a fost hirotonit episcop al cetatii Mira din Lichia, unde a propovaduit cu indrazneala dreapta credinta, fapt pentru care a fost persecutat si intemnitat.
 Edictul de libertate religioasa din anul 313 al Sfantului Imparat Constantin cel Mare, de la a carui proclamare am sarbatorit anul acesta 1700 de ani, l-a gasit pe Sfantul Nicolae in temnita, de unde a fost eliberat.
 Mai tarziu, in anul 325, Sfantul Ierarh Nicolae s-a aflat intre cei 318 Sfinti Parinti convocati de Imparatul Constantin cel Mare la primul Sinod ecumenic de la Niceea, unde a aparat invatatura Bisericii despre dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu in fata ratacirii ereziei ariene, fapt pentru care a fost numit apoi si indreptator sau aparator al credintei.
 El a stiut sa arate dragoste fata de Dumnezeu, aparand cu sfintenie invatatura ortodoxa si aratand dragoste fata de aproapele, miluind o multime de oameni, ca de pilda pe tatal care avea trei fete sarace, pe corabierii aflati in tumultul marii involburate si pe locuitorii Mirelor Lichiei, carora le-a fost nu numai pastor sufletesc, ci și sprijinitor in vreme de foamete, prin chemarea miraculoasa a corabiei incarcata cu grane – simbol al Bisericii, ca tezaur al bunatatilor celor fagaduite.

 Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o varsta frageda, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa in semn de avertisment.
 Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

 Sfantul Nicolae a stiut ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, el a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. De numele sfantului sunt legate mai multe povesti crestine, printre care si aceea potrivit careia acesta ar fi oferit, in secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sarac, aflate in pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficienta pentru a-si gasi un sot.
 Sfantul Nicolae este protectorul celor saraci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume.
 Sfantul Ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar, din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce ii este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.
 Inca din timpul vietii Sfantul Nicolae a facut minuni. Se spune ca in timpul calatoriei sale pe o corabie spre Tara Sfanta a pornit o furtuna, speriindu-i pe toti cei din barca. Nicolae i-a indemnat pe toti sa se roage, iar furtuna s-a potolit. Tot in timpul calatoriei, el a inviat un tanar corabier care cazuse de pe catarg si se inecase.
 Se spune ca, in Alexandria, Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati, dar si ca a salvat cetatea Mira de foamete, dupa ce s-a aratat in vis unui negustor italian si l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul acolo.
 O alta poveste legata de numele sau este cea a bogatului ajuns sarac si care avea fete pe care voia sa le ofere spre desfranare. Se spune ca de fiecare data cand omul se gandea la asa ceva, Sfantul Nicolae, arunca in taina, o punga cu galbeni in curtea lui, petru a avea din ce sa traiasca si sa nu isi duca fetele pe drumul pierzaniei.
 Pe vremea imparatului Constantin trei tineri au fost condamnati pe nedrept la moarte pentru complot impotriva imparatului, dar sfantul i s-a aratat in vis acestuia si i-a spus ca baietii sunt nevinovati.
 Pentru toate acestea si nu numai Sfantul Nicolae este considerat si ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept.

 Moastele Sfantului Nicolae sunt pastrate la Catedrala din Bari, in Italia, intr-o cripta din care izvoraste un lichid incolor, numit "Mana" sau "Santa Mana". Episcopul amesteca acest lichid cu apa, il binecuvinteaza si apoi il imparte credinciosilor.
 O parte dintre moastele lui Nicolae se afla si la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

Sfantul Nicolae, in traditia romaneasca
 In traditiile romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie; pazeste soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura; este iscoada a diavolului; stapaneste apele, fiind patron al corabierilor pe care ii scapa de la inec; apara soldatii in razboi, motiv pentru care acestia il invoca in timpul luptelor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.
Surse: crestinortodox.ro, cancan.ro, ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu