luni, 22 decembrie 2014

A murit Joe Cocker


Luni, 22 decembrie 2014 a murit Joe Cocker
 Joe Robert Cocker s-a nascut pe data de 20 mai 1944 la Sheffield, Yorkshire in Anglia. Si-a inceput cariera muzicala sub numele Vance Arnold.
 A lucrat ca vatman de tramvai, iar seara canta rock si soul in puburile londoneze ca solist vocal al grupului `The Grease Band`.
 In anul 1968 a inregistrat o versiune a hitului The Beatles, `With A Little Help From My Friends`. In luna noiembrie a aceluiasi an, cantecul a ajuns pe locul 1 in topul britanic.
 In anul 1969, a scos pe piata albumul `With A Little Help From My Friends`,disc primit foarte bine de criticii muzicali. Printre muzicienii de studio care l-au acompaniat s-au aflat Jimmy Page si Steve Winwood.
 Cariera sa muzicala a luat amploare abia dupa aparitia pe scena `Festivalului de la Woodstock` din August 1969. Al doilea sau hit in Marea Britanie a fost un cover dupa compozitia lui Leon Russell `Delta Lady` iar albumul `Joe Cocker!` a atins statutul de disc de aur in Statele Unite.
 In anul 1970, Joe Cocker a inregistrat o versiune proprie a hitului `The Letter` lansat de grupul `The Box Tops`, iar discul a devenit primul sau number 1 in topurile americane. 
 In anul 1970, Joe a inregistrat albumul `Mad Dogs & Englishmen` cu selectii din turneul in care a sustinut mai mult de 40 de concerte in Statele Unite. Albumul i-a adus cel de-al treilea disc de aur.
A urmat pentru arist o perioada mai putin fasta, in care a din cauza bauturii si a exceselor, Joe a cazut in uitare.
 A intrat in topul american in anul 1975 cu piesa `You Are So Beautiful`, apoi in anul 1982 cu un duet cu Jennifer Warnes intitulat `Up Where We Belong`, tema principala a filmului `Officer and a Gentleman`.
 Parasit de prieteni, Joe Cocker a gasit puterea de a reveni in forta la inceputul anilor '90, cand cariera sa a fost practic relansata cu hituri precum `You Can Leave Your Hat On`, `Unchain My Heart`, `N'Oubliez Jamais`, `Summer In The City` sau `Could You Be Loved`.
JOE COCKER a fost în România în august 2013. Concertul, care a făcut parte din turneul de promovare a noului său album - "Fire It Up" -, a debutat cu o piesă de pe acest material discografic - "I Come in Peace".

discografie
Joe Cocker! (1969)
Joe Cocker (1972/EU: 1973)
Stingray (1976)
Civilized Man (1984)
Cocker (1986)
Night Calls (1991/US: 1992)
Organic (1996)
No Ordinary World (1999/US: 2000)
Heart & Soul (2004/US: 2005)
Hymn for My Soul (2007/US: 2008)
Hard Knocks (2010/US: 2012)
Fire It Up (2012). (Sursa: Wikipedia.org)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu