joi, 6 noiembrie 2014

Vremea in luna decembrie


 Luna decembrie se va caracteriza printr-o vreme in general normala sub aspect termic in majoritatea zonelor de cultura, exceptand sud-estul şi sudul ţarii, unde va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obişnuit.
 Se prognozeaza cantitati lunare de precipitatii apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar in centrul tarii se vor inregistra valori peste normalul perioadei. Local, in zonele sudice si vestice,  precipitatiile vor fi deficitare din punct de vedere agricol.
 Aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperatura sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
 Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de apa in sol se vor mentine pe unele suprafete agricole din sud-estul, sudul si local estul si vestul tarii.
 Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna (orz, grau, rapita) vor evolua pe ansamblu normal, indeosebi in zonele de campie.
 De asemenea, in depresiuni, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura lent, local fiind posibila semnalarea starii de repaus vegetativ.
 In functie de data semanatului, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge rasarirea, formarea frunzei a treia şi infratirea. Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta in general buna si medie, in special in semanaturile efectuate in epoca optima.
 Sub aspect fenologic, cultura de rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, cu o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile cu deficite de umiditate in sol.
In toate plantatiile, speciile pomicole si viticole vor intra treptat in stadiul de repaus vegetativ.
 Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
 Recomandari de specialitate/calendarul lucrarilor agricole:
• Finalizarea araturilor adanci de toamna;
• Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
• Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (araturi, administrarea ingrasamintelor organice, etc.). Sursa: ANM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu