miercuri, 26 noiembrie 2014

Vremea in decembrie


 In luna decembrie 2014 va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul, iar local în sud-estul şi sudul ţării, temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit.
 Precipitaţiile prognozate se vor situa în limite apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a zonelor de cultură, local în centrul ţării fiind posibile valori excedentare, iar în sudul şi vestul ţării, acestea se vor încadra sub mediile multianuale.
Starea solului
 Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii decembrie 2014 va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în aproape toată ţara. În sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul teritoriului se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi izolat, puternică.
Caracteristici fenologice
 În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele biologice ale speciilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, în zonele depresionare, ritmurile de vegetaţie vor evolua uşor mai lent, treptat înregistrându-se starea de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive.
 Din puct de vedere fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire, la scara întregii ţări. 
Funcţie de data semănatului, rapiţa îşi va continua faza de înfrunzire, în toate zonele de cultură.
 Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra starea de repaus vegetativ în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate codiţiilor de iernare.
 Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.
 Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv. sursa: ANM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu