duminică, 16 noiembrie 2014

Viticultori nemultumiti


 Un proiect de Ordin pentru aprobarea normelor metodologice de punere in aplicare a masurii de investitii prin Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, lansat zilele acestea in dezbatere publica si afisat pe site-ul MADR, a declansat nemultumire in randul viticultorilor care sustin ca ajutoarele pe care le primesc se vor reduce cu 50 la suta.
 Conform proiectului aflat in dezbatere publica „pentru masura de investitii, contributia Uniunii Europene este de maximum 50 la suta din costurile eligibile, fondurile reprezentand finantare FEGA, iar contributia beneficiarilor este de minimum 50 la suta”. Totodata, rata maxima a sprijinului se va acorda numai microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii.
 Pentru intreprinderile cu mai putin de 750 de angajati sau o cifra de afaceri anuala mai mica de 200 de milioane de euro, rata sprijinului se reduce la jumatate.
 Totodata, documentul mai prevede ca sprijinul financiar pentru programul de investitii aprobat se acorda la finalizarea programului, in urma receptiei calitative si cantitative efectuata de personalul cu atributii specifice din cadrul centrelor judetene ale APIA si pe baza documentelor justificative care atesta efectuarea platilor de catre beneficiar.
  Acordarea sprijinului financiar pentru operatiunile eligibile din cadrul masurii de investitii se face pe baza programului de investitii elaborat de catre beneficiari. Proiectele tehnice se realizeaza numai pentru modernizarea infrastructurii existente.
 Beneficiarul poate efectua modificari asupra bugetului daca acestea nu afecteaza scopul principal al programului de investitii si investitia initiala, iar impactul financiar se limiteaza la transferul de maxim 20 la suta din suma initiala alocata cheltuielilor eligibile, fara a se modifica valoarea totala eligibila a programului.
 Beneficiarul transmite la APIA bugetul modificat, prin intermediul unei notificari in care justifica modificarea, insotit de devizul general si devizul pe actiuni refacut, in termen de maxim 10 zile lucratoare de la data modificarii acestuia fara a fi necesara incheierea unui act aditional la contractul de finantare. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu