duminică, 16 noiembrie 2014

Schema De Minimis privind subvenționarea achiziției de juninci, berbecuți și familii de albine cu 50% a avut succes


Schema De Minimis privind subvenționarea achiziției de juninci, berbecuți și familii de albine cu 50% a avut succes în rândul fermierilor, în condițiile în care solicitările au fost cu 10,7 milioane de lei mai mari decât fondurile alocate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
 “Măsura de minimis pe care am lansat-o în 2014 s-a bucurat de un succes extraordinar. Numai la bovine avem solicitări pentru 1.740 de capete care se vor achiziționa prin ajutorul de minimis, cu o valoare de 8,7 milioane lei, mult peste bugetul avut. Mai pregătim la începutul anului 2015 o astfel de măsură, care este importantă pentru că se referă la cei care au între 3 și 10 capete. Noi vrem ca pe acești fermieri să-i pregătim pentru anul 2015, să-i stimulăm să-și cumpere animale mai multe, astfel încât să fie eligibili și prin PNDR, dar și pentru un sprijin suplimentar cuplat pe care îl introducem”, a spus Daniel Constantin.
Deși măsura privind achiziția de berbecuți și juninci pentru îmbunătățirea materialului genetic cu o subvenție de 50% din partea MADR s-a închis pe 10 noiembrie, ministrul îi asigură pe fermieri că va încerca să deschidă o măsură similară și anul viitor, “pentru că este de succes și de impact”.
 “La berbecuți avem 5.239 de capete, cu o valoare de 12,6 milioane de lei, iar pentru toate cele trei forme de sprijin, respectiv albine, berbeci și juninci am avut solicitări de 21 de milioane de lei, mai mari cu 10,7 milioane de lei decât sumele disponibile. Vom căuta resurse să suplimentăm, să venim cu o HG, astfel încât toți cei care au depus să beneficieze de sumele respective. Nu este o promisiune, dar încercăm chiar în bugetul anului 2014″, a spus șeful MADR.
Acesta a precizat că în 2015 crescătorii de vaci pentru carne vor avea subvenții de patru ori mai mari, iar cei cu vaci de lapte de două ori mai mari față de anul 2014.
 “Vom avea în 2015 un sprijin, pe lângă plată pe cap de animal, un sprijin mult mare pentru crescătorii de vaci de carne. Anul acesta vor avea 435 de lei pe animal, iar la anul 435 de lei plus 300 de euro pe cap, dar numai fermierii care dețin peste 10 capete. De aceea le dăm posibilitatea anul acesta să-și cumpere animale cu un sprijin nerambursabil de 50% ca să depășească această limită, opt sau 10 capete, să devină eligibili la anul fără niciun fel de problemă”, a mai adăugat ministrul Agriculturii.
 Potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern în luna octombrie, producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achiziționarea de berbeci din rase specializate, cel mult 2.500 lei/cap, și maximum 5.000 lei/cap pentru juninci. (Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu