luni, 17 noiembrie 2014

Restul banilor de la APIA, in decembrie


Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin a anunţat că plata pe suprafaţă acordată din fonduri europene şi de la bugetul naţional, respectiv încă 90 de euro pe hectar, va fi livrată fermierilor începând cu data de 1 decembrie.
 Potrivit şefului MADR, avansul de 65 de euro se află deja în contul fermierilor, excepţie făcând cei care se află încă în litigii sau verificări.
“Până în prezent am plătit către fermieri toate fondurile ca şi avans din plata directă pe suprafaţă, acei 69 de euro, iar suma totală plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este de 635 de milioane de euro. Aşa cum spune regulamentul european, începând cu 1 decembrie, deci în câteva săptămâni, vom plăti integral, încă 90 de euro, unde avem şi contribuţie de la Uniunea Europeană şi contribuţie de la bugetul de stat”, a spus ministrul Agriculturii.
 Ministrul a ţinut să precizeze că mai sunt în jur de 8.700 de fermieri, dintre cei 1,019 milioane înscrişi la APIA, care nu au primit acele plăţi suplimentare pentru că respectă bunele condiţii agricole şi de mediu, aşa zisele GAEC-uri, şi care de regulă se plătesc în primele luni ale anului următor.
 De asemenea, Constantin a adăugat că s-a demarat şi plata avansurilor pentru măsuri de agromediu din PNDR, Axa II, în jur de 250 de milioane de euro, iar până la finele lunii noiembrie se vor plăti în totalitate.
 Cuantumul pentru plata SAPS - Campania 2014 este de 156,89 euro/ha potrivit Hotărârii de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, plăţilor separate pentru zahăr şi plăţilor specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, la care se va aplica un coeficient de reducere liniară care va asigura încadrarea în plafonul alocat de Comisia Europeană. 
 Conform art.6 din Regulamentul (UE) nr. 1310/2013, plata în avans poate fi acordată în procent de până la 50% din valoarea totală a plăţilor directe, iar România acordă un avans de 69,00 euro/ha. 
 Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 01 octombrie 2014. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu