miercuri, 26 noiembrie 2014

Producatorii de lapte romani, ignorati de U.E.


Sectorul laptelui din România nu ia niciun ban de la Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, se pare că noul Comisar European, Phil Hogan, a determinat Comisia Europeană să voteze acordarea sumei de 28 de milioane de euro, ca ajutoare pentru producătorii de lapte din țările baltice, Estonia, Letonia, Lituania.
 Cei mai favorizați vor fi lituanienii, care vor primi peste 14 milioane de euro, Estonia primind peste 6 milioane de euro, iar Letonia, restul. Motivația lui Phil Hogan a fost aceea că, până la declanșarea embargoului rusesc asupra laptelui și lactetlor provenite din țările Uniunii Europene, Lituania încasa cca 14 milioane de euro din exporturile către piața moscovită, iar celelalte două țări baltice, sume echivalente cu ajutorul de acum. În context, nu avem cum să nu adăugăm faptul că, anterior acestei decizii, Polonia a primit ajutoare într-atât de substanțiale (peste 30 de milioane de euro), încât Fondul de sprijin creat de urgență pentru a atenua efectele embargoului rusesc au fost epuizate printr-o singură alocare!
 În contrast cu aceste măsuri, România, care este grav afectată de efectele secundare ale embargoului, nu doar că nu a primit niciun fel de sprijin sau vreo formă de compensare a pierderilor, dar nici nu are vreo perspectivă în acest sens, din partea oficialilor de la București neputând nominaliza nicio acțiune conctretă, niciun demers cu sorți de izbândă pe lângă autoritățile de la Bruxelles sau, iată, pe lângă acest nou Comisar pentru Agricultură, Phil Hogan. (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu