duminică, 23 noiembrie 2014

Nu sunt de acord cu vaccinarea impotriva bolii limbii albastre


 In cursul acestei saptamaini, crescatorii de animale afiliati federatiei Pro AGro au transmis o adresa oficiala catre MADR , in care aratau ca nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor din ferme impotriva bolii limbii labastre.
  Potrivit adresei, „problemele de sanatate animala aparute in tara noastra incepand cu luna mai a anului curent, coroborate, din punctul nostru de vedere, cu ezitari in procesul de comunicare publica al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, au dus la suspendarea statusului de tara cu risc controlat pentru ESB si automat, la inchiderea tuturor pietelor terte traditionale ale crescatorilor de animale romani exportatori de bovine, ovine si caprine. Am luat act, de asemenea, din media, de intentia autoritatiIor romane de a initia un program national de vaccinare impotriva bolii limbii albastre, fara ca organizatiile fermierilor din sector sa fie consultate. In contextul in care ANSVSA are implementat de mai multi ani un program specific de supraveghere cofinantat de catre U.E., consideram ca sustinerea din bugetul national a unui program de vaccinare impotriva bolii albastre nu se justifica nici sanitar veterinar, nici financiar si va duce inevitabil la prabusirea definitiva a pietei de export a rumegatoarelor romanesti, cu consecinte incalculabile asupra intregii agroindustrii romanesti”
 Punctul de vderea al crescatorilor a fost luat in considerare de autoritati, si ca atare, acestia au fost invitati azi la discutii pe marginea acestui subiect.
 Astfel presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a anuntat ca astazi are loc Consiliul Consultativ la nivelul agentiei, la care vor participa reprezentantii tuturor crescatorilor de animale si unde se va discuta si analiza strategia pentru 2015 in acest sector, inclusiv vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre incepand cu anul 2015.
 Boala limbii albastre a debutat initial in tarile din jur, in iunie in Grecia, in iulie in Bulgaria, iar in august a aparut in Turcia si in Romania, pe 22 august 2014 fiind diagnosticat primul caz in Romania, in judetul Buzau.
 Aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
 La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anuntat ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, iar ulterior si Libia, Siria si Israel au suspendat exportul de bovine si ovine din Romania din cauza evolutiei acestei boli. Romania este al doilea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia, regatul iordanian importand anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine.
 Potrivit datelor ANSVSA, pana la data de 5 noiembrie, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 3.708 in 32 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,03% din totalul animalelor receptive la aceasta boala. De asemenea, din cauza bolii au murit 988 de animale, respectiv bovine si ovine, si patru zimbrii din rezervatiile Armenis (Caras Severin) si Hateg (Hunedoara). Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 377 de comune din cele 32 de judete, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 10.841.193(agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu