miercuri, 12 noiembrie 2014

Micii fermieri vor sa renunte la teren


Peste jumătate dintre micii agricultori care sunt proprietari a mai puţin de cinci hectare de teren agricol intenionează să renunțe la terenurile agricole și să arendeze pământul, deoarece nu reuşesc să recupereze investiţiile din culturile agricole, din cauza creşterilor de preţuri la motorină, seminţe şi pesticide, susţin patronatele.

“În agricultură au început să meargă lucurile din ce în ce mai prost în ultimii trei ani. Au crescut preţurile la input-uri, iar preţurile produselor agricole au scăzut. Din aceste motive, oamenii încep să renunţe la pământ, încercând fie să îl vândă, fie să îl dea în arendă”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma în aprilie că în România există peste 700.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare şi care deţin o suprafaţă de 35-40% din suprafaţa agricolă naţională.
“Românii vor să renunţe la terenurile agricole. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, mai ales în această toamnă”, a mai spus Baciu, citat de Mediafax.
O mare parte dintre fermierii români au îmbătrânit, iar foarte puţini dintre urmaşii lor se mai ocupă de agricultură, a arătat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Potrivit acestuia, sprijinul acordat de stat tinerilor fermieri este mult prea mic şi nu îi încurajează pe aceştia să se ocupe de agricultură. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut public portalul online unde vor fi centralizate anunţurile de comercializare a terenurilor agricole. Noul site este deja disponibil pentru a fi consultat, beneficiind de o trimitere directă din site-ul instituţiei: www.madr.ro.
Deocamdată nu există anunţuri postate pe site-ul oficial “de imobiliare”, dar portalul pare uşor de utilizat şi conţine forma adoptată şi promulgată a Legii privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole şi forestiere din extravilan.
Tot pe noul portal se găsesc şi normele metodologice ale legii care, însă, nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial şi sunt în consultare publică din 11 aprilie 2014. (Mediafax)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu