miercuri, 5 noiembrie 2014

Mai putin grau in Ucraina


 În 2015, producţia de grâu a Ucrainei va scădea cu aproximativ trei milioane de tone, la 22 milioane de tone, din cauza impactului crizei cu care se confruntă ţara, au estimat luni analiştii băncii de investiţii Macquarie.
 Scăderea producţiei este pricinuită şi de deprecierea hrivnei şi majorarea costurilor cu carburanţii şi îngrăşămintele folosite în agricultură, se arată în raportul Macquarie. „Campania de semănat din această toamnă a fost cu aproximativ 20-50% mai scumpă pentru fermierii ucraineni, în urma majorării preţului la carburanţi şi a efectelor deprecierii monedei naţionale. Criza din Ucraina afectează şi sistemul bancar, acordarea de credite pentru fermieri devenind aproape imposibilă”, a apreciat analistul Colin Hamilton de la Macquarie. Acesta a avertizat că fără finanţare fermierii nu vor reuşi anul viitor să producă cereale la nivelul înregistrat în 2014.
 În acelaşi timp, analiştii Macquarie susţin că în Rusia recolta de cereale este afectată nu numai de deprecierea rublei, ci şi de calitatea slabă a seminţelor, de vremea rece şi lipsa îngrăşămintelor. “Sosirea timpurie a furtunilor de zăpadă şi a temperaturilor scăzute a făcut cultura de cereale mai vulnerabilă la îngheţ, deoarece plantele nu au avut timp suficient să de dezvolte corespunzător înaintea iernii”, a explicat Hamilton.
 Macquarie se aşteaptă ca anul viitor producţia de grâu a Rusiei să ajungă la 54 milioane de tone, în scădere cu 7,5 milioane de tone faţă de estimări. sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu