miercuri, 19 noiembrie 2014

Despre munca cu zilieri


 Zilierii sunt persoane fizice care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, in schimbul unei remuneratii, se mentioneaza in Legea nr. 52/2011
 Conform actului normativ, zilierii pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional, sub forma raporturilor de munca, durata fiind de opt ore pe zi
Pentru remuneratiile acordate zilierilor nu se platesc contributii sociale, dupa cum reiese din informatiile disponibile pe site-ul ANAF.
 Chiar daca angajatorii nu platesc contributii sociale obligatorii pentru sumele acordate zilierilor, totusi acestia datoreaza impozit pe venit, in cuantum de 16%, calculat la remuneratia bruta, se mentioneaza in Legea nr. 52/2011.
 Desi Legea nr. 52/2011 stabileste ca activitatea desfasurata de zilier nu-i confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de sanatate, totusi, acesta se poate asigura, spre exemplu, in sistemul public de pensii.
 Astfel, pentru a realiza acest lucru, este necesara semnarea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii la care zilierul este arondat in functie de domiciliu ori resedinta. Venitul pentru care se va asigura (cel la care se va calcula si CAS de 26,3%) poate fi stabilit de viitorul asigurat. Totusi, potrivit reglementarilor legale, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 Pentru anul fiscal 2014, conform art. 16 din Legea nr. 340/2013, castigul salarial mediu brut este de 2.298 lei. Avand in vedere acest lucru, baza de calcul pentru CAS sau venitul declarat nu poate fi mai mica de 804,3 lei si nici mai mare de 11.490 lei
 Practic, zilierii vor plati pentru pensii minimum 211,53 lei (35% x 2298 lei x 26,3%) si maximum 3021,87 lei (5 x 2298 lei x 26,3%).
 Reglementarile privind plata zilierilor au fost modificate prin Legea nr. 18/2014, ce a intrat in vigoare in 17 iunie 2014. Astfel, tariful pe ora al zilierului este raportat la salariul minim pe tara. Aceasta in conditiile in care normele vechi stabileau ca remuneratia bruta nu putea fi mai mica de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora.
 Din 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara s-a majorat la 900 lei, ceea ce inseamna ca si remuneratia zilierilor a crescut, ajungand la cel putin 5,3 lei pe ora.
 Avand in vedere ca reglementarile, intrate in vigoare in iunie, nu mai stipuleaza o limita maxima, ci doar ca tariful nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim, atunci angajatorii pot plati zilierii chiar si cu 15 lei pe ora, daca isi doresc acest lucru.
 Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.
 De asemenea, reglementarile aplicabile din iunie dau beneficiarului posibilitatea de a-i plati zilierului remuneratia si la sfarsit de saptamana, nu doar la finalul fiecarei zile de lucru, insa cu o conditie: zilierul si angajatorul trebuie sa semneze un acord in acest sens.
 Aceleasi reguli stabilesc si posibilitatea platii electronice, aceasta modalitate de plata urmand a fi stabilita prin normele metodologice de aplicare a noilor dispozitii. (avocatnet.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu