joi, 6 noiembrie 2014

Cum pot vinde fermierii in piete?


 Producatorii agricoli persoane fizice care vor vinde in piete produsele obtinute in gospodaria proprie vor trebui sa elibereze cumparatorilor niste documente care vor putea fi asimilate chitantelor. De asemenea, acestia vor fi obligati sa detina si un atestat de producator, care va inlocui actualul certificat de producator. Cei care nu vor respecta acesta reguli risca amenzi de pana la 22.500 lei.
 Comercializarea produselor agricole in piete va functiona pe baza unor noi reguli, care au intrat recent in vigoare. Mai exact, Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 3 noiembrie 2014, stabileste ca agricultorii persoane fizice care vand produse agricole proprii vor avea nevoie de noi documente.
 Astfel, certificatul de producator, utilizat in prezent, va fi inlocuit cu un atestat de producator, iar pe langa acest act, va fi necesar si un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitantier. Practic, atunci cand vor vinde produse, producatorii agricoli vor trebui sa elibereze cumparatorilor o fila din carnetul de comercializare.
 Conform Legii nr. 145/2014, atestatul de producator reprezinta documentul eliberat persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, si care atesta calitatea de producator agricol persoana fizica. Acest document va cuprinde numele si prenumele producatorului agricol, precum si denumirea produselor si suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale, care sunt inregistrate in registrul agricol organizat de autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza se afla terenul/ferma/gospodaria.
 Atestatul de producator va fi valabil un an calendaristic de la data emiterii si va fi vizat semestrial, prin aplicarea stampilei si a semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz
 Potrivit Legii nr. 145/2014, carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rudele/afinii de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.
 Reglementarile care au intrat recent in vigoare prevad si o serie de sanctiuni pentru producatorii care nu vor tine cont de regulile privind atestatul de producator si carnetul de comercializare.
 Astfel, cei care vor utiliza carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sanctionati cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.
De asemenea, producatorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de detinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligatia de a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei.
 In plus, daca nu vor afisa eticheta de produs, comerciantii vor fi pasibili de o amenda care va fi cuprinsa intre 100 lei si 300 lei.
 Amenzile cresc considerabil in cazul in care producatorii comercializeaza produse, insa nu au un atestat de producator valabil si un carnet de comercializare a produselor. In aceasta situatie amenzile sunt intre 15.000 lei si 22.500 lei.
 Mai mult decat atat, daca producatorii vor vinde, in baza carnetului de comercializare, alte produse decat cele din productia proprie, atunci fapta constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei. (avocatnet.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu