joi, 20 noiembrie 2014

Cei mai mari consumatori de branza


 Francezii sunt cei mai mari consumatori de brânză din lume, arată un raport al Federației Internaționale a Laptelui. Fiecare francez a mâncat 25,9 kg de brânză în 2013. Franța este urmată în acest clasament de Islanda, Finlanda și Germania, relatează 20minutes.fr
 Elvețienii, cu 21,3 kg/persoană, ocupă locul al șaselea, urmați de italieni, cu 20,7 kg. În Top 10 se mai află Statele Unite, cu 15,4 kg și Marea Britanie, cu 11,6 kg, notează Agerpres.
O țară mare rămâne totuși aproape insensibilă la gustul acestui aliment extrem de sănătos: China, unde consumul individual anual abia dacă depășește cifra zero, în pofida creșterii importului cu 22% în 2013. Împărțit la numărul de locuitori (1,3 miliarde), consumul total de brânză nu depășește 37 g/persoană, cifră aflată extrem de departe de francezi, care sunt și cei mai mari consumatori de vin de pe planetă.
 Amintim că, potrivit unei știri Mediafax, vânzările de lactate produse în România au scăzut în septembrie şi octombrie cu 25% faţă de perioada similară din 2013, pe piaţă intrând, după embargoul impus de Rusia, cantităţi mari de lactate produse în UE, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL.
 “Vânzările de lapte produs în România merg foarte prost în ultimele două luni şi au scăzut cu 25% faţă de intervalul septembrie-octombrie 2013. De vină sunt scăderea puterii de cumpărare, care a diminuat consumul, dar, în primul rând, cantităţile mai mari de produse intrate pe piaţa românească din UE, la preţuri mici, după embargoul impus de Rusia”, a spus preşedintele patronatului din industria laptelui. El a afirmat că, din acest motiv, producătorii de lapte au ajuns să rămână în depozite cu stocuri de marfă mai mari decât în oricare dintre ultimii ani.
“Sunt multe ferme mari cu stocurile până la tavan. Cele 150 de fabrici de lactate din România au pe stoc marfă pentru şase luni, în special lapte praf, caşcavaluri şi brânzeturi”, a adăugat Cojocaru.
Oficialul patronatului se teme că numărul fermelor va scădea drastic în următorul an, pentru că procesatorii români încep să piardă competiţia cu cei din UE, care vin cu preţuri mai mici.
“A scăzut mult producţia de lapte în această toamnă. Ne omoară embargoul, pentru că vine lapte din străinătate, din ţări care înainte exportau în Rusia”, a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. Potrivit unor surse din retail, nu doar vânzările de lactate româneşti s-au diminuat, ci întreaga piaţă a laptelui a scăzut în acest an. Astfel, vânzările de lactate sunt, în primele zece luni ale acestui an, mai mici cu 5-7% faţă de cele înregistrate în perioada similară din anul trecut. (Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu