vineri, 17 octombrie 2014

Vin banii de la APIA

APIA a dat  startul acordarii avansurilor la subventii fermierilor care si-au depus cereri in acest sens pana la data limita.
 Intreaga suma pe care agentia o are disponibila pentru plata acestor avansuri este de 680 de milioane de euro, care vor ajunge la peste un milion de fermieri ce s-au aratat interesati pentru obtinerea de subventii.

 Referitor la acest aspect, ministrul Daniel Constantin a declarat zilele trecute ca se va  face tot posibilul ca sa nu fie intarzieri, avand convingerea ca principalul motiv pentru care in ultimii doi s-au inregistrat rezultate bune in agricultura romaneasca este acela ca s-a reusit sa plata la timp a acestor sume catre fermieri.
 Agentia de Plati si Interventie in Agricultura va vira in conturile agricultorilor cate 79 de euro pentru fiecare hectar aflat in exploatatie, iar restul banilor urmeaza sa fie achitati in prima parte a anului viitor.
 Potrivit actului normativ aprobat recent de Guvern privind stabilirea pentru acest an a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, platile care se acorda pentru anul 2014 in sectorul vegetal, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, se fac in cadrul urmatoarelor scheme:
a) schema de plata unica pe suprafata – cuantum maxim 156,89 euro/ha;
b) schema de plata separata pentru zahar – cuantum maxim 379,17 euro/ha;
c) schema de plata specifica pentru orez din zonele defavorizate, altele decat zona montana – 300,00 euro/ha.
 Plaţile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2014.
 Sumele totale necesare aplicarii schemelor de plati sunt alocate temporar din veniturile din privatizare in lei şi in valuta, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului si contul curent in valuta al Ministerului Finantelor Publice, urmand sa fie decontate ulterior de Comisia Europeana, din Fondul European pentru Garantare in Agricultura. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu