duminică, 19 octombrie 2014

Romanii consuma peste putin


 Românii consumă între 4 și 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, iar importurile de pește reprezintă peste 80% din consum, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.
 "Consumul de pește în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor și pe an, însă, după 10 ani de la revoluție, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simțit o destindere față de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de pește a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor și pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a precizat Gheorghe Văcaru.
 România importă cel mai mult pește din Norvegia sau din țările Americii de Sud, dar și din Grecia, Italia și, mai nou, din Turcia și Ungaria. Pe primul loc în preferințele românilor a rămas în continuare macroul, urmat de crap, șalău și somn, însă și somonul a înregistrat o creștere în ultimii ani. Gheorghe Văcaru afirmă că în vestul Europei crapul nu se prea consumă, "pentru că are prea mute oase", însă atunci când vin în România străinii mănâncă cu mare plăcere această specie de pește.
 În Uniunea Europeană, consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor, dar și aici sunt variații foarte mari, în funcție de tradiție. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor și pe an, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge și la 50 — 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de pește sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor și pe an.
 România are la ora actuală în jur de 580 — 600 de unități piscicole de dimensiuni ce variază de la 1.000 de mp până la 1.000 de hectare, surprinzător însă că județele din nordul Moldovei (Botoșani, Iași Suceava) asigură 30—40% din producția din acvacultură a României. Înainte de 1989 erau mult mai puține unități piscicole pentru că erau de dimensiuni mult mai mari și produceau mult mai multe pește.
 Un lucru îmbucurător este faptul că a crescut semnificativ producția internă de păstrăvi în România, fiind de peste patru ori mai mare decât înainte de anii '90. Cu toate acestea, România încă importă masiv păstrav din Turcia. (Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu