miercuri, 29 octombrie 2014

Produse romanesti reatestate


 Ministerul Agriculturii a reatestat până acum 209 produse tradiţionale, iar alte 90 de dosare sunt în analiză. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 30 noiembrie a.c..
 “Până în prezent au fost atestate 209 produse tradiţionale şi mai avem în lucru încă 90 de dosare, dar am respins alte 130 de documentaţii. Termenul până la care producătorii cu atestate vechi mai pot depune dosare pe noua legislaţie este 30 noiembrie 2014. Cu toate acestea, şi după această dată alţi producători care vor să îşi înregistreze un produs la Ministerul Agriculturii, ca fiind produs tradiţional, pot să o facă. Este un proces în derulare”, a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
 După vechea legislaţie, România avea înregistrate 4.400 de astfel de produse tradiţionale şi era, probabil ţara europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional.
 Ţara noastră deţine un singur produs certificat la nivel european prin indicaţia geografică protejată (IGP), respectiv Magiunul de prune Topoloveni. La nivel european, Italia şi Franţa deţin supremaţia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, ţară care a intrat în UE 2007, odată cu România, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejată (DOP) şi 11 cu indicaţie geografică protejată (IGP). Conform legislaţiei europene, produsele tradiţionale mai pot obţine protecţie ca specialitate tradiţională garantată (STG). Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu