joi, 30 octombrie 2014

Productia de cartofi


 Anul acesta a fost unul deosebit pentru cultivatorii de cartofii. Ploile dese i-au ajutat pe aceştia să obţină recolte bogate, chiar dacă şi costurile cu protecţia culturii au fost mai mari.
 Potrivit lui Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), românii au recoltat anul acesta peste 3,5 milioane de tone de cartofi. “Anul acesta a fost unul deosebit pentru cultura cartofului. Au fost ploi bine repartizate în timp. Problema a fost cu protecţia împotriva bolilor, în special mana. Cine a reuşit să combată eficient această boală a avut producţii deosebite. Peste 3,5 milioane de tone produce România în 2014 pe o suprafaţă de peste 200.000 de hectare”, a spus Gheorghe Boţoman, în cadrul unei conferinţe de lansare a iniţiativei 'Luna Cartofului Românesc'.
 Partea mai puţin bună în această situaţie este preţul prea mic. Preşedintele FNCR susţine că “preţul la consumator este sub cel de producţie. Preţul de producţie este undeva la 55 de bani (pe kilogram - n.r.), iar preţul la fermă este de 35-40 de bani. În piaţă preţul este dublu, între 70 de bani şi un leu".
 Producătorii români solicită reducerea TVA şi în sectorul legume-fructe pentru a scăpa de concurenţa neloială a importurilor nefiscalizate. “Vrem tratament egal cu cel al fermierilor din Uniunea Europeană. Nu vrem altceva decât să ne aliniem şi la nivelul TVA, nivelul de 24% nu este nimic altceva decât sursă de evaziune. Vrem să fie între 5 şi 9%, cum este şi în Europa”, a spus Romulus Oprea, un producător de cartofi din zona Braşov. Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu