joi, 30 octombrie 2014

Pretul laptelui, in scadere


 Prețul laptelui crud în statele din UE ar putea scădea sub 30 de euro cenți pe litru, până în decembrie 2014, estimează Christophe Lafougere, membru Gira Board.
 În unele țări scăderea prețului laptelui plătit la poarta fermei ar putea fi semnificativă: de exemplu, în Statele Baltice unde prețul laptelui ar putea ajunge până la 18 de euro cenți pe litru, ca urmare a schimbărilor de pe piața mondială a lactatelor.
 În primul rând desființarea cotelor la producția de lapte în UE va influența cu siguranță producția de lapte crud în 2015. Astfel, în pofida faptului că desființarea cotelor va opera abia din 2015, producția de lapte în UE 28 în prima jumătate a anului 2014 a crescut deja cu 5,4%. Germania, Irlanda, Polonia, Danemarca și  Țările de Jos au înregistrat o creștere a producției de lapte cu 1,7 milioane tone peste contingentul stabilit prin  sistemul cotelor.
 În al doilea rând, prețul laptelui plătit fermierilor va fi de asemenea influențat de scăderea producției de lapte crud a Chinei ca urmare a faptului că stocurile din această țară sunt excedentare.
 În al treilea rând, prețul laptelui este influențat semnificativ și de embargoul rusesc asupra produselor alimentare din UE.
 În al patrulea rând, principalele platforme de tranzacționare de pe piața mondială indică scăderea prețurilor produselor lactate, experții prognozând că situația înregistrată în anii 2008-2009 se va repeta. Atunci, prețurile la laptele praf degresat, laptele praf integral, brânză, unt și la alte produse lactate au scăzut brusc. Supraproducția de lapte din UE va conduce la creșterea producției de lapte praf integral și lapte praf degresat, producătorii europeni beneficiind astfel de o oportunitate de a-și consolida pozițiile de pe aceste segmente ale pieței lactatelor. (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu