vineri, 24 octombrie 2014

Noua lege a pietelor


Noua Lege a Pieteleor a fost promulgata si va deveni aplicabila pana la finele lunii viitoare, MADR impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice avand la dispozitie 30 de zile incepand de azi pentru a emite normele de aplicare.
 Conform noii legi, certificatele de producator vor fi inlocuite cu atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor, iar spatiile minime din piete alocate producatorilor agricoli vor creste la 40 la suta.
 Comercializarea productiei din ferme se va face numai pe baza noilor certificate, nu pe borderou de achizitie, ceea ce inseamna ca vor avea acces in piete producatorii adevarati si mai putin intermediarii, ceea ce nu se intampla pana acum.
 Potrivit secretarului de stat in MADR, Daniel Botanoiu, producatorii agricoli trebuie sa-si ridice noile atestate de producator de la primarie, insa acestea vor fi avizate si de asociatiile fermierilor din zona.
„Certificatul de producator se inlocuieste cu un atestat de producator si nu mai este aprobat doar de primarie, ci si de asociatiile fermierilor din zona. Astfel, consumatorii au certitudinea ca produsele pe care le cumpara din piete provin direct de la producatori si sunt certificate, adica se cunoaste trasabilitatea lor.  Aceasta lege este asteptata de mult timp de adevaratii producatori agricoli, care doresc sa isi valorifice productia in pietele agroalimentare din Romania”, a precizat Botanoiu.
 Legea pietelor a fost initiata inca de anul trecut de Ministerul Agriculturii si a trecut de Parlament la inceputul lunii octombrie din acest an, primind si girul final al presedintelui. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu