joi, 30 octombrie 2014

Disperare in sectorul de lapte


Producătorii de lapte din România sunt disperaţi. Din cauza embargoului impus de Rusia, piaţa românească a fost invadată de lactate străine, iar procesatorii de la noi au anunţat că în unele zone nu vor mai putea prelua laptele de la fermieri.
 “Situaţia este foarte dură. Criza este mai mare decât în 2009, când laptele a ajuns la cel mai mic preţ. Pe bazinul Dornelor, fermierii au fost anunţaţi că de la 1 noiembrie procesatorii nu mai preiau laptele”, a declarat pentru economica.net Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine.
 Mai mult, potrivit acestuia, faţă de alţi ani în care procesatorii găseau cu greu lapte în piaţă, acum, fermierii au ajuns în situaţia de a negocia un preţ mai mic, numai să li se preia laptele. ” Acum preţul (la poarta fermei n.red) a ajuns 0,8-1,6 lei litrul, în funcţie de cantitate şi calitate. Anul trecut pe vremea aceasta preţul era de 1,8-2 lei”, mai spune reprezentantul fermierilor.
 Federaţia condusă de Frânc a discutat cu Ministerul Agriculturii pe această temă, soluţia fiind un sistem de sprijin similar cu cel acordat producătoriloe de legume şi fructe. “România şi-a exprimat deja poziţia la Bruxelles. Am solicitat un sprijin financiar din partea UE similar cu cel acoradat producătorilor de legume şi fructe”, a declarat Frânc.  (economica.net)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu