sâmbătă, 4 octombrie 2014

Crescătorii de bovine se gândesc să ”boicoteze” APIA


 După ce s-au săturat să completeze cererile pentru sprijinul de la stat fără să treacă suma, crescătorii de bovine se gândesc acum să ”boicoteze” APIA. Banii pe 2012 vor veni, cel mai probabil, undeva prin aprilie. Despre 2013 nu se ştie nimic.
 Crescătorii de bovine se plâng că nu au primit nici acum banii pentru plăţile naţionale directe complementare pentru 2012. Deşi Ministerul Agriculturii a promis iniţial că valoarea acestora va fi de 640 de lei pe cap de animal, în final s-a ajuns la 500 de lei pe cap de animal, însă nici aceştia nu au fost primiţi, susţine Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), citat de Agrointel.
 El spune că se aşteaptă ca fermierii să-i primească abia în luna aprilie, mai ales că fondurile vor fi alocate din bugetul pe 2013. Cât despre plăţile pentru 2013, Frânc spune că va fi şi mai complicat, pentru că din 2014 intră în vigoare noua PAC, iar bugetul din acest an nu va putea mai mult ca sigur să le susţină.
Frânc susţine că fermierii, cel puţin cei mari, se gândesc chiar să ”nu mai depună cererea la APIA pentru 2013 până nu ştiu suma alocată, cum s-a întâmplat până acum”, deşi sunt conştienţi de urmările pe care le-ar putea atrage această decizie. Cererile trebuie depuse în perioada 1 martie – 10 iunie. Fermierii vor trebui să declare suprafaţa de teren agricol exploatată şi numărul de animale deţinute, dar şi să semneze că sunt de acord să li se oprească impozitul pe norma de venit. (fabricadelapte.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu