joi, 23 octombrie 2014

Chinezii nu mai vin


 “Şi bunicul i-a aşteptat vreo 50 de ani pe americani… N-a venit, dragă, niciun fermier chinez să se intereseze de agricultura românească. Cei care au fost pe aici în vizite oficiale erau nişte potlogari care au crezut că iau ceva de pomană”, a spus Baciu.
 El a afirmat că, dincolo de declaraţiile din urmă cu câteva luni făcute de oficiali români şi chinezi care anunţat investiţii chineze în România, nu s-a întâmplat nimic concret.
 “N-au venit nici să propună investiţii, nici să cumpere ferme româneşti. Nu s-a întâmplat nimic concret”, a adăugat oficialul LAPAR.
 Premierul Victor Ponta i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi, cu care s-a întâlnit în urmă cu o lună şi jumătate la Beijing, să investească în România în domenii precum agricultura, energia şi infrastructura, subliniind că ultimele două sunt direcţii strategice de dezvoltare pentru ţara noastră.
 Victor Ponta le-a amintit investitorilor chinezi că anul trecut a avut loc la Bucureşti Forumul China – Europa Centrală şi de Sud-Est, la nivel de prim-miniştri, iar cu acest prilej România şi China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pieţei chineze pentru produsele agricole româneşti şi posibilitatea importului de carne de porc şi de bovine vii.
 Şi vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat în luna martie pe investitorii chinezi din agricultură să vină în România pentru a se convinge de calitatea pământului şi a produselor autohtone, spunându-le că în vară, când spera ca ceştia să vină în vizită, le va face cel mai bun test, şi anume să guste o roşie româneasă şi una străină.
 Aflat în China, vicepremierul s-a întâlnit cu cu investitorii chinezi în agricultură, organizaţi în Asociaţia chineză pentru dezvoltare agricolă în străinătate, cărora le-a propus să vină în România pentru a gusta din produsele agricole şi a compara, astfel, calitatea legumelor şi a fructelor româneşti cu cea a produselor din alte ţări.
 El i-a asigurat pe investitorii chinezi că România are un potenţial agricol foarte mare, o climă favorabilă, suficiene surse de apă, specialişti în agricultură şi personal muncitor, transmiţând, ulterior, că aceştia sunt interesaţi să investească în silozuri şi în capacităţi de procesare a produselor agricole.
 Chinezii au avut suficient timp să reflecteze, pentru că, încă din 2010, România invita China să investească în energie, infrastructură şi agricultură.
 Reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri de atunci, au participat în iunie 2010 la un forum româno-chinez la Shanghai, unde au invitat companiile chineze să investească în sectorul energetic din România, infrastructură şi agricultură. (Mediafax)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu