vineri, 12 septembrie 2014

s-au scumpit terenurile agricole in Banat


 Terenurile agricole din Banat au ajuns să se tranzacţioneze la preţuri între 5.000 şi 7.000 euro/hectar după ce piaţa din regiune s-a aglomerat ca urmare a lichidităţilor pompate aici de investitorii străini, dar şi pe fondul mişcărilor făcute de fermierii români care au demarat la rândul lor adevărate programe de achiziţii, informează Ziarul financiar.
 Cotaţiile din Timiş sau Arad au ajuns astfel să fie comparabile cu cele din Polonia, această regiune fiind prima de pe piaţa locală care tinde să ajungă să aibă preţuri la terenurile arabile comparabile cu cele din alte economii europene.
 „Am cumpărat 10 hectare cu 6.500-7.000 euro/hectar în acest an. Îmi reproşez că nu am cumpărat mai devreme teren, este cea mai mare greşeală pe care am făcut-o. Când preţurile erau mici, am preferat să iau două camioane de transport care între timp s-au uzat. Îmi pare rău acum“, spune fermierul Samson Popescu, proprietarul Semis­lend Company, o fermă de 300 de hectare în apropiere de Timişoara.
 El spune că tranzacţiile se fac acum greu pentru că piaţa este aglomerată, iar cele mai atractive suprafeţe au fost deja achiziţionate de jucă­tori cu viziune pe termen mediu şi lung. „O treime din terenurile din judeţul Timiş au ajuns deja la străini. Fermierii români nu au fost informaţi de valoarea terenurilor. Terenurile sunt bune, avem influenţă mediteraneană iar seceta este mai rară“, spune Popescu, care deţine numai 15% din terenurile din ferma sa. (Sursa: zf.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu