vineri, 12 septembrie 2014

Reducerea TVA la carne


 In urma cu sase luni, asociatiile patronale din industria carnii au lansat campanie pentru reducerea TVA la carne si preparate din carne, precum si o platforma on-line, www.taietva.ro, prin intermediul careia romanii se pot implica direct in sustinerea acestei campanii si pot urmari demersurile facute in acest sens. 
 Aceasta campanie vine in contextul in care, Potrivit datelor furnizate de patronatele din industria carnii din Romania, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne, iar Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca avand un nivel mai mare de TVA, respectiv 25 la suta. Franta, Croatia, Polonia si Cipru au TVA de 5 la sutala alimente, Marea Britanie, Irlanda si Malta 0 la suta, iar restul tarilor din UE inregistreaza un nivel intre 6  si 21 la suta.
 Pentru a sustine argumentele in favoarea reducerii la 5 la suta a TVA la carna si produse din carne, Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, spune ca aceasta masura ar avea un impact asupra evaziunii fiscale de 10 ori mai mare decat in orice alt domeniu din industria agroalimentara.
 Desi masura va avea pe termen scurt un impact important asupra incasarilor bugetare, Jurconi afirma ca statul are rezerve substantiale pentru a putea angaja resurse financiare inclusiv de pe piata externa, dar ar putea recurge si la varianta imprumutului de la populatie, prin emiterea unor obligatiuni, asa cum s-a procedat in cazul Ateneului Roman. (agroromania.manager.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu