marți, 30 septembrie 2014

Recoltarea de toamna, date preliminare


 Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Daniel Botănoiu a făcut publice datele preliminare cu privire la situaţia recoltărilor de toamnă, dar şi estimări privind producţiile de porumb şi floarea soarelui.
 Potrivit acestuia, floarea-soarelui a fost recoltată până în prezent de pe 80% din suprafaţa însămânţată, de peste un milion de hectare, în timp ce porumbul a fost cules de pe 576.000 de hectare, puţin peste 25% din suprafaţa totală aflată în cultură, de 2,35 milioane de hectare. „Estimez că vom avea producţii bune în acest an şi la porumb, dar şi la floarea-soarelui, dacă nu vor mai fi ploi în perioada recoltatului. Avem deja recoltată o suprafaţă de 811.198 hectare la floarea soarelui, dintr-un total de 1,018 milioane hectare, şi puţin peste 25% la porumb, adică 576.000 din 2,35 milioane hectare însămânţate în primăvară. Datele finale privind producţiile le vom avea la începutul lui octombrie pentru floare şi la începutul lunii noiembrie la porumb”, a precizat Botănoiu.
 În acelaşi timp însă, vor exista probleme legate de preţurile produselor agricole, care sunt mult mai mici decât în anii precedenţi, pe fondul unor producţii mari obţinute nu numai în Europa, ci şi la nivel mondial. „Anul acesta, preţul produselor agricole a scăzut foarte mult şi în momentul de faţă nu există un raport corect pe piaţa internă între preţurile la producători şi cele din retail, iar acest lucru afectează atât producătorul agricol, cât şi consumatorul”, a adăugat Botănoiu, potrivit Agerpres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu