vineri, 5 septembrie 2014

Pretul graului in scadere


 Preţul grâului a scăzut pentru a treia oară consecutiv pe fondul speculaţiilor potrivit cărora temperaturile favorabile vor conduce la creşterea producţiei în SUA şi Canada, doi din cei mai mari exportatori mondiali de grâu.
 La Bursa de la Chicago, preţul contractului futures cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,5% până la 5,55 dolari per bushel, cea mai mare depreciere din ultimele două săptămâni. O tendinţă similară s-a înregistrat la Bursa de la Paris, unde preţul contractului futures cu livrare în noiembrie era în scădere cu 0,4% până la 173 de euro pe tonă.
 Potrivit analiştilor de la Commodity Weather Group, condiţiile meteo în zonele de câmpie din SUA şi Canada vor fi favorabile în luna aceasta pentru grâul de primăvară, în timp ce precipitaţiile căzute în ultima perioadă în zona de sud a SUA sunt benefice pentru noile însămânţări. „Datele privind producţia de grâu în Dakota de Nord, Dakota de Sud şi Canada continuă să fie foarte bune pentru grâul de primăvară”, a declarat preşedintele Kluis Commodities, Alan Kluis.  Acesta a precizat că îngrijorările cu privire la posibilitatea ca exporturile de grâu ale Ucrainei să fie afectate s-au diminuat după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a revenit asupra comentariilor sale anterioare potrivit cărora armata rusă ar putea cuceri Kievul în două săptămâni.
 Săptămâna trecută, International Grains Council a estimat că producţia mondială de grâu în sezonul 2014-2015 va atinge nivelul record de 713,4 milioane tone, cu 1,6% mai mult decât estima în luna iulie, ca urmare a recoltelor peste aşteptări din Rusia, Europa şi China. sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu