marți, 16 septembrie 2014

oierii au viata si mai grea


 Din cauza restricţiilor impuse de ANSVSA privind circulaţia animalelor pe teritoriul ţării, oierii români riscă să rămână pe stabulaţie cu 5,5 milioane de ovine, efective care ar trebui să se comercializeze la export în această toamnă.
ANSVSA a hotărât închiderea târgurilor de animale de pe întreg teritoriul ţării în perioada 9 septembrie - 5 octombrie şi a interzis mişcarea animalelor din speciile cu risc de îmbolnăvire de boala limbii albastre chiar şi în zonele libere de acest virus.
 “Efectul asupra crescătorilor noştri de ovine este extraordinar de mare, pentru că aşa cum producem mielul mic pentru Paştele nostru, tot aşa la începutul lunii octombrie încep sărbătorile musulmane, iar în această lună berbecuţii ar fi trebuit să se vândă la preţul cel mai bun. Or achizitorii au redus preţul la jumătate. Pe de altă parte, nu putem mişca animalele din ferme”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Romovis” şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine “Păstorul Crişana” Arad. 
Pagube evaluate la peste 1,7 miliarde de lei
 Pierderile economice la nivel naţional sunt enorme: peste 1,7 miliarde de lei, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere pe stabulaţie a animalelor nevalorificate. “Vorbim de 3 milioane capete de miei grei, care au fost finisaţi pentru livrare pe piaţa arabă în luna octombrie, când încep sărbătorile musulmane, la care se adaugă 2,4 milioane de oi reforme”, ne-a declarat Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Romovis.
„Nu suntem departe de FALIMENT...”
... consideră Nicu Cioranu: “Noi ne pregătim pentru iernatul efectivelor matcă, dar suntem în situaţia de a mai ierna încă un efectiv de animale fără bani, pentru că cei care au muls în vara aceasta, banii li s-au dus pe cheltuielile de vară. În acest sezon vindeam ca să avem bani cu care să achioziţionăm furaje şi cele necesare pentru iernat”. 
ANSVSA să supravegheze, nu să interzică!
 Crescătorii de ovine consideră că măsurile ANSVSA sunt abuzive şi aduc grave prejudicii financiare unui sector prioritar în economia românească. “În afară de Iordania, nici un alt stat nu ne-a restricţionat comerţul cu ovine. Dimpotrivă, primim în continuare solicitări din afara ţării. Nu înţelegem de ce ANSVSA impune măsuri de interzicere în toată ţara atâta timp cât zonele din interiorul arcului carpatic sunt libere de acest virus?”, se întreabă Ionică Nechifor.
Fermierul botoşănean spune că ANSVSA a apelat la astfel de măsuri din comoditate. “Intelegem să nu permită deplasarea acolo unde sunt suspiciuni, pe o raza de 20 km, dar acolo unde animalele sunt sănătoase sa ne lase sa valorificam ovinele! Iar transportul de animale să se facă sub strictă supraveghere sanitar-veterinară, cu documente, cu maşină autorizată, dezinfectată, în condiţii clare, stabilite tot de ANSVSA. Dar este mai comod să interzici decât să faci muncă în teren si sa supraveghezi”, a conchis Nechifor. (agroinfo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu