vineri, 26 septembrie 2014

oierii bihoreni sunt nemultumiti


 Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Păstorul” Bihor a înaintat o scrisoare deschisă Ministerului Agriculturii, prin care solicită lămuriri privind organizarea sectorului creşterii ovinelor în România.
"Foarte mulţi îşi fac socoteli pe munca noastră, iar noi nu ştim ce vom face mâine!” 
 “Având în vedere problemele grave şi din ce în ce mai complexe ale zootehniei româneşti, noi ACOC “Păstorul” Bihor, prin cei 681 de membri, avem câteva întrebări la care dorim răspunsuri clare privind viitorul nostru şi al familiilor noastre. Foarte mulţi îşi fac socoteli pe munca noastră, iar noi nu ştim ce vom face mâine", a precizat directorul executiv al Asociaţiei “Păstorul” - Anca Demian, în scrisoarea adresată secretarului de stat în MADR - Peter Tamas Nagy.
 Problemele semnalate de oierii bihoreni se referă la relaţia crescătorilor de animale cu medicii veterinari concesionari; gestionarea Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) de către firma IQ Management - operatorul naţional desemnat de către ANSVSA să administreze SNIIA; modalitatea de identificare a animalelor începând cu anul 2015. Oierii vor să le fie permis a consulta baza de date a ANSVSA, care este o copie fidelă a Registrului individual al exploataţiei - document obligatoriu pentru fiecare fermă.

Aspecte de ordin legislativ
 Crescătorii de ovine solicită acte normative clare, care să reglementeze modul de organizare a fermierilor în asociaţii şi cooperative agricole, cu recunoaşterea acestor organizaţii profesionale de către MADR şi, totodată, vor sprijin legislativ pentru a accesa fonduri europene în sectorul agro-alimentar.
 Reprezentanţii oierilor sunt interesaţi de stadiul de elaborare a unor legi esenţiale în activităţile lor de zi cu zi. Legea zootehniei, proiectul de aprobare a normelor de aplicare a legii pajiştilor, prin care fermierii activi să beneficieze de concesionare pe un termen de minim 10 ani a păşunilor, sau legea privind închirierea sau concesionarea spaţiilor ANARZ către asociaţiile reprezentative ale crescătorilor de animale sunt acte normative aflate în stadiul de proiect. 

Dialog constructiv cu autorităţile statului
 Fermierii reclamă lipsa, “cu desăvârşire”, a unui dialog cu autorităţile responsabile de gestionarea crizei provocate de “Boala limbii albastre”, în acest caz ANSVSA. Anca Demian solicită ca în astfel de situaţii informarea fermierilor să se facă prin intemediul asociaţiilor. “Era normal să fim informaţi, prin asociaţii, despre apariţia bolii «limbii albastre», despre măsurile care se impun, cum ne vom vinde animalele, ce măsuri de securitate se iau”, se mai arată în documentul transmis redacţiei noastre. 
 Crescătorii de animale au nevoie de o strategie coerentă în sectorul creşterii ovinelor şi caprinelor pentru perioada 2014-2020. De asemenea, oierii vor să le fie comunicate din timp măsurile de sprijin şi modalităţile de accesare a fondurilor alocate prin noua prgramare financiară în următorii şase ani, “pentru a ne face un buget anual de venituri şi cheltuieli, un flux de numerar”, se mai menţionează în solicitarea ACOC “Păstorul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu