marți, 16 septembrie 2014

Exemplul Olandei


 Olanda reuşeşte cu doar două milioane de hectare de teren agricol să hrănească 70-80 de milioane de oameni, fiind al doilea exportator mondial de hrană din lume după SUA. La polul opus,  cu o suprafaţă agricolă de 6,5 ori mai mare, România nu reu­şeşte să ofere de mâncare decât pentru 30 de milioane de oameni, spune Reinder H. Schaap, consilier pentru agricultură, hrană şi natură în cadrul Ambasadei Olandei la Bu­cureşti.
 El a fost prezent miercuri-seară la un eveniment organizat de Camera de comerţ olandeză la reşedinţa am­basa­do­rului Matthijs van Bonzel, notează Ziarul financiar.
 „Olanda are fermieri foarte pro­duc­tivi, de aceea putem hrăni cu o su­pra­faţă atât de mică atât de mulţi oameni.  România reu­şeşte cu ce pro­duce să îşi acopere consumul intern şi să exporte pentru ca în total să hră­nească 30 de milioane de oameni. Prin com­paraţie, Olanda are 16 mi­lioa­ne de lo­cuitori şi oferă hrană pentru 70-80 de milioane.“
 Totuşi, el spune că România are perspective mari de dezvoltare a agri­cul­turii, mai ales că în prezent lumea are nevoie de mâncare. An de an ce­re­rea de mâncare creşte cu 2%, astfel că dacă România ar reuşi să îşi crească pro­ductivitatea ar avea cerere. „Dacă ne uităm la Asia, vedem nu doar că există cerere în creştere pentru mân­care, ci vedem şi o creştere a puterii de cum­părare, astfel că există piaţă de export.“
 Reinder H. Schaap precizează că în Olanda spaţiul agricol este limitat, motiv pentru care fermierii se uită către România pentru investiţii. Ei vin astfel cu know-how-ul şi cu banii, iar românii vin cu tradiţia şi cu pământul. (Sursa:zf.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu